pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica
kitapczy: Południowo-zachodni narożnik rynku z hotelem Fiebaga oraz wieżą kościoła parafialnego.
Rzeka Czerwona w Łasinie Koszalińskim, Tymień
Alistair: Wielkość obrazu winna mieć do 1600 pikseli na dłuższym boku a plik nie powinien mieć więcej niż 500 kilobajtów. U ciebie jest to 1800 na dłuższym boku a plik ma aż 4,07 MB
2023-2024 - Remont tunelu, Trzcińsko
Hellrid: Od wczoraj tunel ma być zamknięty do 4 czerwca, w tym czasie mają być ułożone dwa tory oraz sieć trakcyjna.
Budynek nr 73 (dawny), ul. Świdnicka, Wałbrzych
rajaser: Pierwsze współczesne.
Budynek nr 128 (nie istnieje), ul. 1 Maja, Wałbrzych
rajaser: Unikatowe zdjęcie. Pierwszy widok od frontu budynku.

kitapczy
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid
Hellrid

List - nekrolog, dotyczy Friedricha v. Moltke.
Autor: Tado°, Data dodania: 2024-03-02 01:46:48, Aktualizacja: 2024-03-04 20:38:10, Odsłon: 549

Przekład artykułu z "Berlinische Nachrichten" z dnia 7. 10. 1813 roku.

Zerbst, 28 września 1813 r. Dowódca 1 batalionu Królewskiej Legii Saskiej byłego batalionu króla major von Bünau, w imieniu oficerów, podoficerów i żołnierzy tego batalionu (przesłał następujący list pisany) z granicy czesko-śląskiej, 15 września 1813 r.: "Nasi sąsiedzi, dobrzy Czesi i wszyscy Austriacy w ogóle, rywalizują w wiernym uczestnictwie w naszych wysiłkach przeciwko ogólnemu wrogowi wolności i przy każdej okazji udowadniają nam Prusakom najbardziej aktywną przyjaźń i prawdziwie braterskie uczucia. Niedawno otrzymaliśmy tego wzruszający przykład poprzez aktywną pomoc i żałobę, którą mieszkańcy Arnau (Hostinné) i Trautenau (Trutnova) wyróżnili się z okazji śmierci jednego z naszych najbardziej zasłużonych i obiecujących oficerów, kapitana kawalerii hrabiego von Moltke, adiutanta Jego Ekscelencji generała dowodzącego von Blüchera, który padł ofiarą swojego wysokiego poczucia obowiązku w szalejącym nurcie Łaby, gdy miał przynieść naszemu królowi wiadomość o zwycięstwie z pola bitwy nad Kaczawą. Wyczerpany trudami bitwy i poprzedzającej ją batalią, hrabia von Moltke kontynuował swoją podróż z Arnau, gdzie zabrał towarzysza, w tym powozie. Jego pragnienie jak najszybszego przekazania królowi wiadomości o ważnym zwycięstwie sprawiło, że zlekceważył ostrzeżenia, które otrzymał w Trutnovie i Hostinné o niebezpieczeństwie związanym z wodą, zwłaszcza że kilka godzin wcześniej austriacki kurier przekroczył Łabę w Hostinné. Na moście w Arnau, w środku nocy, powóz został przewrócony przez wezbraną wodę. Pocztylion (woźnica pocztowy) i pomocnik z trudem się uratowali, ale hrabia utonął. Wiadomość dotarła do Arnau natychmiast; wszystkie wysiłki, aby uratować tego wybitnego oficera, zakończyły się niepowodzeniem. Przeprowadzono najdokładniejsze śledztwo w sprawie tego nieszczęśliwego zdarzenia. Wielmożny właściciel Arnau, cesarsko-królewski podkomorzy, hrabia von Deym, uczestniczył w próbach ratunku ze wzruszającym współczuciem, zorganizował pogrzeb i zamówił cesarsko-królewski oddział wojskowy, który został wysłany z Trutnova do Hostinné, aby podążać za konduktem pogrzebowym i wystrzelić trzy salwy. Sam von Deym podążał za zwłokami wraz z najbardziej szanowanymi mieszkańcami i duchowieństwem całego regionu. Wszyscy okazali swój udział, szacunek i troskę, które nie mogły być okazane zmarłemu w bardziej dystyngowany sposób przez jego rodaków, przyjaciół i krewnych."

/ / / /