Kościół św. Michała Archanioła

poł. XIV w.

Jest to świątynia gotycka wzniesiona w połowie XIV wieku, zapewne przez zakon joannitów, następnie była wielokrotnie odbudowywana po zniszczeniach. Posiada wieżę z niedużą kopułą (jedyny taki kościół na Pomorzu Gdańskim). Była połączona przejściem podziemnym z zamkiem joannitów. Wyposażenie wnętrza reprezentuje style: barok i rokoko i pochodzi z XVII i XVIII stulecia, do niego należy m.in. ambona zwieńczona figurą św. Michała Archanioła, osiem ołtarzy, chrzcielnica, kilka obrazów, sygnowane herbem ...
Jest to świątynia gotycka wzniesiona w połowie XIV wieku, zapewne przez zakon joannitów, następnie była wielokrotnie odbudowywana po zniszczeniach. Posiada wieżę z niedużą kopułą (jedyny taki kościół na Pomorzu Gdańskim). Była połączona przejściem podziemnym z zamkiem joannitów. Wyposażenie wnętrza reprezentuje style: barok i rokoko i pochodzi z XVII i XVIII stulecia, do niego należy m.in. ambona zwieńczona figurą św. Michała Archanioła, osiem ołtarzy, chrzcielnica, kilka obrazów, sygnowane herbem fundatora Józefa Wybickiego, autora słów hymnu Polski konfesjonał i monstrancja. Za kościołem znajduje się dzwonnica z dwoma dzwonami: mniejszy nosi imię Glaube (niem. Wiara), a większy Hoffung (niem. Nadzieja). Oba dzwony odlane zostały w 1926 roku, żródło:

Skarszewy, widok kościoła św. Michała Archanioła od strony rzeki ...
    Skarszewy panorama miasta. Po prawej stronie kościół św. Michała ...