Szkoła Muzyczna I Stopnia im. Fryderyka Chopina (d. sanatorium)

Autorem projektu Villi był architekt Józef Święcicki, który zaprojektował m.in. Hotel „Pod Orłem” w Bydgoszczy. Początkowo budynek służył jako prywatna Villa Juliusza Wegenera – właściciela tartaków. W dwudziestoleciu międzywojennym w budynku mieściło się sanatorium Powiatowej Kasy Chorych w Bydgoszczy. W okresie II wojny światowej z Villi korzystali żołnierze niemieccy. W dniu 18.09.1945 r. w budynku rozpoczęło działalność Miejskie Gimnazjum Koedukacyjne, które w dniu 01.09.1947 r. zmieniło nazwę ...
Autorem projektu Villi był architekt Józef Święcicki, który zaprojektował m.in. Hotel „Pod Orłem” w Bydgoszczy. Początkowo budynek służył jako prywatna Villa Juliusza Wegenera – właściciela tartaków. W dwudziestoleciu międzywojennym w budynku mieściło się sanatorium Powiatowej Kasy Chorych w Bydgoszczy. W okresie II wojny światowej z Villi korzystali żołnierze niemieccy. W dniu 18.09.1945 r. w budynku rozpoczęło działalność Miejskie Gimnazjum Koedukacyjne, które w dniu 01.09.1947 r. zmieniło nazwę na Prywatną Szkołę Ogólnokształcącą Stopnia Licealnego Miejskiej Rady Narodowej w Solcu Kujawskim. Służy niezmiennie jako siedziba jednostek oświatowych – przez wiele lat jako siedziba Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, obecnie w budynku mieści się Szkoła Muzyczna I st. im. Fryderyka Chopina w Solcu Kujawskim.
Za:

Solec Kujawski na litografii.