Dwór Karwacjanów

Lamus Dworski

Historia tego miejsca sięga aż XV wieku. Dwór został założony przez Deresława II Karwacjana. Po śmierci ostatniego dziedzica linii męskiej, Gorlice dziedziczyli Straszowie do roku 1559r. Budowla została uszkodzona w 1915r. bombą lotniczą, spłonęło całe wnętrze. Ruinę rozbierano aż do roku 1928 wykorzystując materiał do odbudowy domów. W 1938r. dwór otrzymał nowych właścicieli - Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Powiatu Gorlickiego. Przewodniczący zarządu Konstanty Laskowski za własne fundusze wykupił ...
Historia tego miejsca sięga aż XV wieku. Dwór został założony przez Deresława II Karwacjana. Po śmierci ostatniego dziedzica linii męskiej, Gorlice dziedziczyli Straszowie do roku 1559r. Budowla została uszkodzona w 1915r. bombą lotniczą, spłonęło całe wnętrze. Ruinę rozbierano aż do roku 1928 wykorzystując materiał do odbudowy domów. W 1938r. dwór otrzymał nowych właścicieli - Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Powiatu Gorlickiego. Przewodniczący zarządu Konstanty Laskowski za własne fundusze wykupił ruinę i przekazał na rzecz Towarzystwa. Zamierzano go odbudować i urządzić wewnątrz muzeum Bitwy Gorlickiej. Postęp prac nastąpił dopiero w latach 70-tych, a generalna odbudowa nastąpiła w latach 1982-1992 głównie na podstawie fotografii archiwalnych. Obecnie budynek jest siedzibą "Muzeum Dwory Karwacjanów i Gładyszów".

Ruiny Dworu Karwacjanów. Zdjęcie ze zbiorów Darka Kosiaka.