Dźwigi firmy KONE

Największą grupę dźwigów w dawnej Stoczni Gdańsk, tworzą żurawie KONE (M8 - M14). Są to dźwigi zarówno najwyższe, jak i położone najbliżej ogólnodostępnych ciągów komunikacyjnych. Zobaczyć je można od strony ul. Jana z Kolna. to siedem dźwigów w rejonie pochylni B1-B5, które zostały postawione w latach 1976-1985 w ramach szeroko zakrojonej modernizacji Stoczni Gdańskiej. Mają udźwig do 150 t i wysięg do 55 metrów. Dźwigi dostarczyła fińska firma KONE, będąca wówczas europejskim liderem w budowie ...
Największą grupę dźwigów w dawnej Stoczni Gdańsk, tworzą żurawie KONE (M8 - M14). Są to dźwigi zarówno najwyższe, jak i położone najbliżej ogólnodostępnych ciągów komunikacyjnych. Zobaczyć je można od strony ul. Jana z Kolna. to siedem dźwigów w rejonie pochylni B1-B5, które zostały postawione w latach 1976-1985 w ramach szeroko zakrojonej modernizacji Stoczni Gdańskiej. Mają udźwig do 150 t i wysięg do 55 metrów. Dźwigi dostarczyła fińska firma KONE, będąca wówczas europejskim liderem w budowie żurawi portowych i stoczniowych.

Na zdjęciu - największa grupa składająca się docelowo z siedmiu ...
    Kadr z kładki nad torami na teren dawnej Stoczni Gdańsk. Z lewej ...