Dwór Rolantowice

Schloss Lorankwitz, Inspektorhaus Rolandsmühle

Dawny dwór Rolantowice, obecnie budynek mieszkalny przy ul. Rolniczej. Budynek w okresie pomiędzy I a II wojną światową stracił swój reprezentacyjny status o czym świadczyć może analiza przedwojennych pocztówek miejscowości. Na przełomie XIX i XX wieku obiekt określany był jako "Schloss" (dwór, pałac), ale już pod koniec lat 30. XX wieku występuje nazwa "Inspektorhaus" (budynek zarządcy folwarku). Dwór przetrwał do czasów współczesnych prawie w niezmienionej formie. Jedyną różnicą jest kilka zamurowanych ...
Dawny dwór Rolantowice, obecnie budynek mieszkalny przy ul. Rolniczej. Budynek w okresie pomiędzy I a II wojną światową stracił swój reprezentacyjny status o czym świadczyć może analiza przedwojennych pocztówek miejscowości. Na przełomie XIX i XX wieku obiekt określany był jako "Schloss" (dwór, pałac), ale już pod koniec lat 30. XX wieku występuje nazwa "Inspektorhaus" (budynek zarządcy folwarku). Dwór przetrwał do czasów współczesnych prawie w niezmienionej formie. Jedyną różnicą jest kilka zamurowanych okien oraz konstrukcja dachu, która została przebudowana w latach 60. XX wieku, w wyniku czego zlikwidowano mieszkalny charakter drugiego piętra/poddasza.

Lorankowice;) na kadrach: dwór, zajazd i skład towarowy Pohla.
    Rolantowice - budynek nr 2 z górnego kadru stoi do dziś i mieści ...