Kamień pamiątkowy

Kamień ku czci Andrzeja Sikorskiego (ur. 16 stycznia 1948 r. we Wrocławiu, zm. 29 lipca 1975 r. w Pakistanie) – polskiego dziennikarza, taternika i himalaisty. Jego życiową pasją były góry. Działacz ruchu alpinistycznego. Był jednym z założycieli oraz prezesem Federacji Akademickich Klubów Alpinistycznych. Zaczął wspinać się w 1968 r.. W dwa lata później dokonał pierwszego znaczącego przejścia w Tatrach – powtórzenia drogi środkiem północnej ściany Wielkiej Jaworowej Turni. Latem 1971 r. był uczestnikiem ...
Kamień ku czci Andrzeja Sikorskiego (ur. 16 stycznia 1948 r. we Wrocławiu, zm. 29 lipca 1975 r. w Pakistanie) – polskiego dziennikarza, taternika i himalaisty. Jego życiową pasją były góry. Działacz ruchu alpinistycznego. Był jednym z założycieli oraz prezesem Federacji Akademickich Klubów Alpinistycznych. Zaczął wspinać się w 1968 r.. W dwa lata później dokonał pierwszego znaczącego przejścia w Tatrach – powtórzenia drogi środkiem północnej ściany Wielkiej Jaworowej Turni. Latem 1971 r. był uczestnikiem warszawskiej wyprawy w góry Iranu. Rok później wziął udział w warszawskiej wyprawie w Hindukusz – gdzie zdobył dziewicze pięciotysięczniki. W 1975 r. został zaproszony do udziału we wrocławskiej wyprawie w Karakorum. Przyniosła mu ona życiowy sukces – pierwsze wejście na ośmiotysięczny Falchan Kangri Środkowy (Broad Peak Middle, 8011 m), a dzień później – 29 lipca – śmierć podczas zejścia ze szczytu. Z żoną Teresą miał córkę Dorotę, która wyszła za mąż za Aleksandra Potockiego. Za .
[Parsley]

Kamień pamiątkowy poświęcony zdobywcy Broad Peak Middle (8016 ...