Pomnik żołnierzy Armii Czerwonej (dawny)

Pomnik Cesarza Wilhelma - pomnik wojenny (Kłodzko)

Camping Na Stoku Twierdzy

Park Noworudzki (Przedstok)

Glacis, Stadtpark, Park Miejski

poł. XIX w.

Sporą popularnością cieszyła się dawniej w czasach niemieckich założona w drugiej połowie XIX wieku promenada miejska, która czasem w źródłach określana była mianem Parku Miejskiego (niem. Stadtpark). Park ten powstał w miejscu dawnych stoków bojowych (glacis - przedstok), będących w dawnych czasach najsłabszą stroną Twierdzy Kłodzkiej, z racji płaskiego ukształtowania terenu. Na obszarze tym dochodziło przez stulecia do najbardziej zaciętych bitew. W XX wieku zbudowano na jego terenie naturalny ...
Sporą popularnością cieszyła się dawniej w czasach niemieckich założona w drugiej połowie XIX wieku promenada miejska, która czasem w źródłach określana była mianem Parku Miejskiego (niem. Stadtpark). Park ten powstał w miejscu dawnych stoków bojowych (glacis - przedstok), będących w dawnych czasach najsłabszą stroną Twierdzy Kłodzkiej, z racji płaskiego ukształtowania terenu. Na obszarze tym dochodziło przez stulecia do najbardziej zaciętych bitew. W XX wieku zbudowano na jego terenie naturalny tor saneczkowy. Obecnie obszar ten określany współcześnie jako Park Noworudzki bardziej swoim wyglądem przypomina las. W czasach PRL, po 1963 roku na dawnym stoku bojowym w pobliżu drogi wiodącej do Lunety Żuraw, zbudowano ośrodek wypoczynkowy. Camping – Powiatowy Ośrodek Sportu, Turystyki i Wypoczynku składał się z głównego budynku, pola namiotowego i campingu dla 180 osób. Kilka lat później dobudowano do niego amfiteatr przy wsparciu saperów z miejscowej jednostki Wojsk Ochrony Pogranicza. Obecnie camping przekształcono w Centrum Noclegowe „Na stoku twierdzy” i jest w rękach prywatnych.

Widok ze skraju dawnego Stadtparku - dziś Parku Noworudzkiego ...
    Nieco szersze ujęcie w kierunku północnym.