Dworzec Metropolitalny

W budowie

Dworzec Metropolitalny, zbudowany między ulicami Młyńską, Gazową i Dworcową, ma służyć integracji lokalnego transportu kolejowego, autobusowego i busowego oraz miejskiego. Nowy dworzec będzie obsługiwał ruch autobusowy komunikacji miejskiej, pozamiejskiej i dalekobieżnej.
Trzykondygnacyjny budynek Dworca Metropolitalnego ma całkowitą powierzchnię ponad 18 tys. m2.
Obok budynku dworca powstały perony autobusowe, przykryte szklanym dachem wspartym na filarach, spełniających jednocześnie funkcję ...
Obok budynku dworca powstały perony autobusowe, przykryte szklanym dachem wspartym na filarach, spełniających jednocześnie funkcję ozdobną poprzez ażurowe, lekkie elementy inspirowane ludowymi wycinankami.
Łączna powierzchnia placów manewrowych wraz z peronami wynosi ponad 19 tys. m2.
Pod budynkiem dworca znajduje się parking podziemny o powierzchni ok.7,5 tys. m2, ze 174 miejscami parkingowymi.
Inwestycja, poza budową Dworca Metropolitalnego, obejmowała także modernizację pobliskich ulic: Dworcowej, Młyńskiej, 1 Maja, Pocztowej oraz Gazowej.
Budowa Dworca Metropolitalnego wraz z przebudową układu komunikacyjnego w jego otoczeniu była najważniejszą częścią projektu unijnego „Zintegrowane Centrum Komunikacyjne dla Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego”, na który miasto Lublin otrzymało dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Działanie 5.6 "Efektywność energetyczna i gospodarka niskoemisyjna dla Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego". Wartość projektu to ponad 316 mln zł, z czego 178,5 mln zł stanowi dofinansowanie z UE. Umowa między miastem Lublin i spółką Budimex S.A. jako generalnym wykonawcą budowy Dworca Metropolitalnego wraz z otoczeniem została
podpisana 18.12.2020r.
Budowa rozpoczęła się w styczniu 2021r. i po wielomiesięcznym opóźnieniu zakończyła się w październiku 2023r. Oficjalne otwarcie Dworca Metropolitalnego planowane jest na początek 2024r.
[jawc, wg informacji prasowych]

Budowa Dworca Metropolitalnego na terenie między ulicami Dworcową, ...