Budynek nr 138

Gdańsk Młyniska. Jeden z czterech pierwszych powojennych wieżowców w Gdańsku. Wieżowiec 138 był drugim, oddany do użytku w 1960 r. 9 Piętrowy Wieżowiec, o konstrukcji żelbetowej, "nie standardowy". ( Pierwszy był blok 134 oddany w 1959r. następny był blok 138 1960r. blok 140 w 1962r. i blok 142 1964r,) Ciekawostka jest też taka, że te bloki były, stawiane przez pracowników Stoczni Gdańskiej. I jeśli ktoś zapragną, dostać przydział na te mieszkania, musiał się koniecznie zatrudnić w Stoczni Gd., ...
Gdańsk Młyniska. Jeden z czterech pierwszych powojennych wieżowców w Gdańsku. Wieżowiec 138 był drugim, oddany do użytku w 1960 r. 9 Piętrowy Wieżowiec, o konstrukcji żelbetowej, "nie standardowy". ( Pierwszy był blok 134 oddany w 1959r. następny był blok 138 1960r. blok 140 w 1962r. i blok 142 1964r,) Ciekawostka jest też taka, że te bloki były, stawiane przez pracowników Stoczni Gdańskiej. I jeśli ktoś zapragną, dostać przydział na te mieszkania, musiał się koniecznie zatrudnić w Stoczni Gd., musiał należeć do partii KC PZPR mieć inż. oraz być dobrym fachowcem od instalacji elektry. hydr. gazow. itd. (nawet takie wymogi dotyczyły też malarzy i tynkarzy) ponad to dodatkowo odpracować przybudowie minimum 200 roboczo godź. Za odpracowanie 200 godź. przy budowie tych wieżowców, dostawał przydział na, dwu pokojowe mieszkanie o powierzchni 38m2. W każdym wieżowcu było też, po jednym mieszkaniu, typu M-1 o powierzchni 20m2. A ci co odpracowali więc niż 400 roboczo godź. dostawali przydział na mieszkanie typu M-5 o powierzchnii 60m2.

Gdańsk Młyniska. Budynek Mieszkalny. Blok o konstrukcji żelbetowej ...