Pomnik wojenny 1866 i 1870-1871 (Pszczyna)

Pomnik Wilhelma I (dawny)

Pomnik Eduarda Meiera (dawny)

Pomnik cesarza Wilhelma I

Pomnik cesarza Wilhelma I (dawny)

Johannes Böse (Boese)

Johannes Boese, także Johannes Böse (ur. 27 grudnia 1856 w Ostrogu, powiat Racibórz, od 1927 dzielnica Raciborza, zm. 20 kwietnia 1917 w Berlinie) – niemiecki rzeźbiarz i profesor.

Johannes Boese tworzył w tradycji szkoły Christiana Daniela Raucha i był uważany za przedstawiciela umiarkowanego naturalizmu. Dzieło, które w roku 1888 przyniosło mu uznanie, to pomnik ku czci poległych żołnierzy o nazwie „Chorąży“ na Nowym Cmentarzu Garnizonowym w Neukölln, dzisiejszej dzielnicy Berlina. Pomnik ten ...

Johannes Boese tworzył w tradycji szkoły Christiana Daniela Raucha i był uważany za przedstawiciela umiarkowanego naturalizmu. Dzieło, które w roku 1888 przyniosło mu uznanie, to pomnik ku czci poległych żołnierzy o nazwie „Chorąży“ na Nowym Cmentarzu Garnizonowym w Neukölln, dzisiejszej dzielnicy Berlina. Pomnik ten jest dzisiaj uważany za największe dzieło artysty. Rozgłos przyniosła mu też grupa skulptur przeznaczonych dla berlińskiej Alei Zwycięstwa. Oprócz działalności artystycznej był Boese także członkiem licznych organizacji. Jako profesor wykładał na Akademii Sztuki w Berlinie. Za: