Kościół św. Kazimierza Królewicza

Kościół murowany z czerwonej cegły, trójnawowy w stylu neogotyckim został wzniesiony w latach 1909-14. Nad świątynią wznosi się wysoka kwadratowa wieża z rozetą nad wejściem. Na ostatniej kondygnacji wieży zainstalowany został zegar z 1938 r., którego tarcze widnieją na każdej ścianie, a za żaluzjami zawieszono dzwony. Wewnątrz świątyni warto zwrócić uwagę na chrzcielnicę z XVI w. oraz barokowy ołtarz boczny z obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej pochodzący prawdopodobnie z XVIII. Kościół konsekrowany ...
Kościół murowany z czerwonej cegły, trójnawowy w stylu neogotyckim został wzniesiony w latach 1909-14. Nad świątynią wznosi się wysoka kwadratowa wieża z rozetą nad wejściem. Na ostatniej kondygnacji wieży zainstalowany został zegar z 1938 r., którego tarcze widnieją na każdej ścianie, a za żaluzjami zawieszono dzwony. Wewnątrz świątyni warto zwrócić uwagę na chrzcielnicę z XVI w. oraz barokowy ołtarz boczny z obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej pochodzący prawdopodobnie z XVIII. Kościół konsekrowany został w 1919 r.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Pocztówka z Osjakowa i Konopnicy. Fot. Jan i Karol Pietruszka.