Park (d. cmentarz ewangelicki)

Evangelische Friedhof

Cmentarz ewangelicki przy ulicy Hallera w Kwidzynie usytuowany był na płaskim terenie po zachodniej stronie ul. Hallera. Od północy graniczył ze szkołą, od zachodu w nie istniejącą linią kolejki wąskotorowej a od południa z zabudową. Przypuszczalnie powstał jako jednorodne założenie na początku XIX wieku. Wówczas obejmował jedynie część wschodnią przylegającą bezpośrednio do ulicy. W ciągu XIX wieku rozrósł się w kierunku północnym do obecnych rozmiarów parku. Z dawnego założenia zachowano dużą ilość ...
Cmentarz ewangelicki przy ulicy Hallera w Kwidzynie usytuowany był na płaskim terenie po zachodniej stronie ul. Hallera. Od północy graniczył ze szkołą, od zachodu w nie istniejącą linią kolejki wąskotorowej a od południa z zabudową. Przypuszczalnie powstał jako jednorodne założenie na początku XIX wieku. Wówczas obejmował jedynie część wschodnią przylegającą bezpośrednio do ulicy. W ciągu XIX wieku rozrósł się w kierunku północnym do obecnych rozmiarów parku. Z dawnego założenia zachowano dużą ilość drzewostanu jednakże w stopniu utrudniającym odczytanie wcześniejszego układu. Nagrobki w całości usunięto. Dokumentacja z roku 1986 wspomina o istniejących jeszcze w tym czasie dwudziestu mogiłach powstałych po 1945 roku. Oficjalnie cmentarz zamknięto 23 lipca 1973 roku. 1 kwietnia 1974 roku zdecydowano się zmienić przeznaczenie cmentarza na park miejski co było równoznaczne z jego likwidacją.

Kwidzyn, brama ewangelickiego cmentarza.