Struga Osówka

Mühlenbach

Osówka (niem. Mühlenbach) – struga w Szczecinie o długości 12,5 km.
Źródła Osówki znajdują się na wysokości 108 m n.p.m. na południowym stoku Lisiej Góry, na Wzgórzach Warszewskich, na obszarze zespołu przyrodniczo-krajobrazowego "Dolina Siedmiu Młynów i źródła strumienia Osówka", w dzielnicy Osów, od której potok nosi swą polską nazwę.
Początkowo płynie w kierunku zachodnim przez Dolinę Siedmiu Młynów w Lesie Arkońskim i przyjmuje tu prawostronny dopływ Jasmundzką Strugę. Od XIII wieku wykorzystywana ...
Początkowo płynie w kierunku zachodnim przez Dolinę Siedmiu Młynów w Lesie Arkońskim i przyjmuje tu prawostronny dopływ Jasmundzką Strugę. Od XIII wieku wykorzystywana była do nawadniania stawów młyńskich, których w tej dolinie od XVII wieku istniało siedem. Były to (patrząc w kierunku płynięcia cieku): Wyszyna (Obermühle), Łomot (Hagenmühle, potocznie Klappmühle), Nagórnik (Strohmühle później Bergmühle), Zacisze (Mutgebermühle), Uroczysko (Papillonsmühle później Schmetterlingsmühle), Ustronie (Sauersackmühle później Kaisermühle) z jedynym zachowanym do dziś młynem i nieistniejący współcześnie Zazulin (Kuckuksmühle). Fakt ten znalazł odbicie w niemieckiej nazwie potoku (Mühlenbach), która w dosłownym tłumaczeniu oznacza młyński potok. W dolinie, częściowo wzdłuż Osówki, wytyczony został Polsko-Niemiecki Szlak Turystyczny "Siedem Młynów – Gubałówka.
Po opuszczeniu Doliny Siedmiu Młynów potok skręca na południowy wschód płynąc przez Zespół Parków Kasprowicza-Arkoński omija jezioro Głębokie i zasila w wodę Staw Wędkarski, Goplanę (zbiornik ten ma sztuczne podziemne połączenie z jez. Głębokim, które umożliwia zasilanie go wodami Osówki podczas sezonowego obniżenia wysokości lustra wody), Arkonkę, Syrenie Stawy i Rusałkę w Dolinie Niemierzyńskiej w Parku Kasprowicza. Na terenie Parku Kasprowicza i na obszarze zabudowy miejskiej płynie zakrytym kanałem powstałym na przełomie XIX i XX wieku noszącym wówczas nazwę Mühlenbachkanal. Początek podziemnego kanału znajduje się przy ul. Słowackiego pod mostkiem nad Rusałką.
Dalej płynie pod kamienicami przy ul. Wyzwolenia, pod rondem Giedroycia, targowiskiem Manhattan, garażami przy ul. Ofiar Oświęcimia i ul. 1 Maja. Uchodzi do Odry na terenie byłej Stoczni Szczecińskiej im. Adolfa Warskiego.

Puszcza Wkrzańska - Dolina 7 Młynów - rzeka Osówka.