Stanisław Brzozowski (1883-1968)

Nie istnieje

Członek założyciel Cechu Fotografów Chrześcijan w Warszawie. Stanisław Brzozowski związany z warszawskim środowiskiem fotograficznym – mieszkał, pracował, tworzył w Warszawie. Zawodowo związany z fotografią od 1898 roku – wówczas podjął pracę przy produkcji papierów kolodionowych (w czasie późniejszym pracę laboranta i pomocnika w atelier) w Wytwórni Materiałów Fotochemicznych Leonarda Kowalskiego przy ulicy Mazowieckiej w Warszawie. Od 1903 roku prowadził własne zakłady fotograficzne w Warszawie ...
Członek założyciel Cechu Fotografów Chrześcijan w Warszawie. Stanisław Brzozowski związany z warszawskim środowiskiem fotograficznym – mieszkał, pracował, tworzył w Warszawie. Zawodowo związany z fotografią od 1898 roku – wówczas podjął pracę przy produkcji papierów kolodionowych (w czasie późniejszym pracę laboranta i pomocnika w atelier) w Wytwórni Materiałów Fotochemicznych Leonarda Kowalskiego przy ulicy Mazowieckiej w Warszawie. Od 1903 roku prowadził własne zakłady fotograficzne w Warszawie – przy ulicy Elektoralnej i (w czasie późniejszym) przy ulicy Świętokrzyskiej. Oprócz fotografii portretowej w zakładzie fotograficznym – zajmował się fotografią architektury, fotografią dokumentalną, fotografią krajobrazową.Miejsce szczególne w twórczości Stanisława Brzozowskiego zajmowała fotografia teatralna (dokumentacja fotograficzna z warszawskich scen teatralnych, portrety aktorów, zdjęcia zrobione za kulisami). W 1922 roku Stanisław Brzozowski (wspólnie z Karolem Buchcarem, Janem Malarskim, Bronisławem Mieszkowskim, Karolem Pęcherskim, Janem Piszczatowskim, Janem Raczyńskim) był współzałożycielem Cechu Fotografów Chrześcijan w Warszawie. W 1939 roku na skutek działań wojennych zostało zniszczone archiwum fotograficzne Stanisława Brzozowskiego – bezpowrotnie utracono kilkanaście tysięcy negatywów[3][4]. Pozostała część jego dorobku fotograficznego znajduje się w zbiorach Muzeum Teatralnego w Warszawie oraz w zbiorach Narodowego Archiwum Cyfrowego w Warszawie.

Warszawa. Kościół Przymierza Pańskiego (kapucynów) przy ulicy ...