Pomnik Hermanna Brehmera (dawny)

Hermann Brehmer Denkmal

Nie istnieje

TadPiotr°: BREHMER HERMANN [ur. 14 sierpnia 1826 r. w Kurtsch (Kurczów pow. strzeliński), zm. 23 grudnia 1889 w Görbersdorf (Sokołowsko)], lekarz niem.; pionier klimatyczno-dietetycznego leczenia gruźlicy; 1834 założył pierwsze w Europie sanatorium przeciwgruźlicze w podgórskiej miejscowości Görbersdorf (ob. Sokołowsko, w woj. dolnośląskim), gdzie współpracował z nim polski ftyzjatra A. Sokołowski; Die Therapie der Lungenschwinsucht (1887).

Mariusz_6°: Twórcą pomnika Hermanna Brehmera odsłoniętego w 1908 roku był Paul Becher.
Hermann Brehmer część swojego życia spędził we Wrocławiu był uczniem Gimnazjum św. Elżbiety, gdzie w 1847 roku zdał maturę, następnie rozpoczął studia na wrocławskim uniwersytecie gdzie studiował matematykę i nauki przyrodnicze - botanikę i astronomię. Medycynę Brehmer studiował w Berlinie.
W 1853 roku obronił pracę doktorską :" O regułach powstawania i rozwoju gruźlicy płuc".
Od 1854 roku Brehmer pracował w Sokołowsku. Jego prace stanowią cenny wkład w teorię i praktykę leczenia chorób płuc.

Pomnik zasłużonego lekarza Herrmanna Brehmera w pierwszej lokalizacji ...
    Szpital Wenzel-Hancke przy ul.Komandorskiej, obecnie Akademia ...