Bełchatów
Danuta B.: Ok.

Paulus,
krzych[k]
LukaszGrzelik

Górny Śląsk - krótka charakterystyka regionu
Autor: bogdanow°, Data dodania: 2023-03-25 21:52:19, Aktualizacja: 2023-03-25 21:53:24, Odsłon: 1244

Historyczny region położony na terytorium Polski i Czech

Górny Śląsk to historyczna kraina położona w Polsce (znajduje się tu 70% jej obszaru) i w Czechach (znajduje się tu 30% jej obszaru).

Obejmuje swoimi granicami:

• zachodnią część województwa śląskiego (zawiera 48% historycznego obszaru)

• większość obszaru województwa opolskiego bez jego części zachodniej (zawiera 75% historycznego obszaru)

• większość obszaru kraju morawsko-śląskiego (zawiera 65% historycznego obszaru)

• niewielki obszar kraju ołomunieckiego (zawiera 10% historycznego obszaru)

Do Górnego Śląska należy między innymi: na północy Kluczbork, Olesno, Lubliniec, na wschodzie Bytom, Katowice, Pszczyna, na południu (po polskiej stronie) Prudnik, Racibórz, Cieszyn (po obu stronach granicznej Olzy), połowa miasta Bielsko-Biała, a także (po stronie czeskiej) Opava, Jablunkov, Krnov.

Historyczną stolicą Górnego Śląska było Opole (w średniowieczu drugim stołecznym ośrodkiem był Racibórz).

Niegdyś granicą oddzielającą obszar Górnego Śląska od obszaru Dolnego Śląskiego była Przesieka Śląska, czyli długi pas puszczy.

Górny Śląsk podzielony jest na siedem subregionów:

1. Śląsk Opolski – stołeczny, 25% obszaru leży w województwie śląskim.

2. Śląsk Nyski – dawne księstwo biskupów wrocławskich.

3. Śląsk Rybnicki – rolniczo-przemysłowy z Rybnickim Okręgiem Węglowym, obejmuje ziemie dawnego Księstwa Raciborskiego.

4. Śląsk Gliwicko-Katowicki – przemysłowy, będący cześcią Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, obejmuje ziemie dawnego Księstwa Bytomskiego.

5. Śląsk Pszczyński – rolniczo-przemysłowy, obejmuje ziemie dawnego Księstwa Pszczyńskiego.

6. Śląsk Cieszyński – podzielony po połowie granicą polsko-czeską, obejmuje ziemie dawnego Księstwa Cieszyńskiego.

7. Śląsk Opawski – w całości leży na terytorium Czech.

B.W.

/
/
emgie77 | 2023-03-28 21:35:34 | edytowany: 2023-04-05 18:07:47
Śląsk Nyski? Pierwszy raz spotykam się z taką nazwą. A w oparciu o jakie materiały źródłowe powstała ta charakterystyka? Sprawą dyskusyjną jest przynależność Ziemi Nyskiej, która historycznie (księstwo biskupów wrocławskich) i geograficznie (według mojej wiedzy podział na Śląsk Dolny i Górny to linia Odry i Nysy Kłodzkiej na odcinku od miasta Nysa do ujścia) należy do Dolnego Śląska. Do Górnego Śląska Ziemia Nyska zaczęła być zaliczana po sekularyzacji Prus.
bogdanow | 2023-04-01 08:31:13
O Śląsku Nyskim można przeczytać w artykule Śląsk Nyski - OleOpole.pl
maras | 2023-04-02 20:55:26
Ten artykuł nie przekonuje. Nie powołuje się na żadne źródła, co powoduje, że nie można go traktować poważnie. Jeżeli chodzi o nazewnictwo tego regionu to współcześnie i historycznie występują dwie nazwy: Księstwo Nyskie i Ziemia Nyska. Przyznam, że określenie "Śląsk Nyski" jest to dla mnie novum i wcześniej o czymś takim nie słyszałem...
bogdanow | 2023-04-03 09:35:19 | edytowany: 2023-04-03 09:47:57
Na pewno masz rację. Taki podział Górnego Śląska wydaje się być umownym, kiedyś przytoczony na jednej ze stron internetowych. Wg innego źródła mamy subregiony: cieszyński, pszczyński, bytomski, raciborski i rybnicki, opolski oraz Śląsk Opawski.