Panoramy Nowego Kościoła, Nowy Kościół
MacGyver_74: Poczyniłeś większe zakupy. :)
WROMPA, Wrocław
Cerkiew Świętych Apostołów Piotra i Pawła, ul. Wysokiej Bramy, Lidzbark Warmiński
tomimaki: Dawny kościół ewangelicki zaprojektował Karl Friedrich Schinkel. Podpiąłem obiekt.
Zakład Karny Kłodzko, ul. Bohaterów Getta, Kłodzko
Zbigniew Waluś: Dla przypomnienia. Ten duszpasterz to niemiecki rzymskokatolicki ksiądz pochodzący z ziemi kłodzkiej, a gestapo i narodowi socjaliści to obywatele ówczesnych Niemiec. Tak pisze bo może przyjedzie jakiś Latynos lub Azjata i nie będzie wiedzial o co chodzi.... Mieszkańcy Kłodzka to w zdecydowanej większości Polacy.
Dębno
MacGyver_74: Pewne różnice w rozmieszczeniu drzwi są, ale masz rację, to raczej ten. Obecnie miejsce wygląda tak .
Budynek nr 2, ul. Ogrodowa, Dzierżoniów
Krzysztof Bach: No nie wiem które lepsze. U mnie mniej ucieka dach.

T.Rex
T.Rex
rajaser
t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl

Nowy zegar uliczny we Wrocławiu.
Autor: tert°, Data dodania: 2023-03-25 10:16:42, Aktualizacja: 2023-03-27 10:29:11, Odsłon: 654

Tekst jest tłumaczeniem z Schlesien. Illustrierte Zeitschrift für die Pflege heimatlicher Kultur. Jg. 2 (1908/1909)

Zegar uliczny we Wrocławiu.

W tym roku [1908-przyp.tłum] zaczęto we Wrocławiu stawiać nowe zegary uliczne. Do tej pory mieliśmy tylko jeden, ulubiony "Zegar wzorcowy" [oryg.-"Normaluhr"], przy ulicy Świdnickiej, naprzeciwko gmachu Komendantury. Zegar ten nie przedstawia sobą szczególnych walorów estetycznych, dlatego kolejne powstające zegary oprócz swojej funkcji użytkowej powinny również służyć upiększeniu miasta.

Zegar przy ul. Świdnickiej

Powstał więc nowy zegar uliczny, zeby sprostać tym wymaganiom. Stanął przy ulicy Piotra Skargi, przed budynkiem Śląskiego Ziemstwa Generalnego, naprzeciwko Wzgórza Liebicha. Jest on w formie prawie czterometrowego, prosto udekorowanego czworościanu, wykonanego z szarego piaskowca.

Zegar przy ul. Piotra Skargi

Górna cześć, zakończona ostrym czubem, jest zwieńczona figurą koguta. Trzy cyferblaty będą wieczorami oświetlone. Zegar może się podobać właśnie dzięki swojej prostocie. Projekt powstał w pracowni architekta Alberta Friebe.

Dr Reinhart

Pozostałości po zegarze w latach 50-tych XX wieku