Muzeum Młynarstwa i Wsi

młyn

Muzeum jest jedną z najważniejszych bieszczadzkich atrakcji. Odwiedzający poznają tu nie tylko historie młynarstwa, ale też skomplikowany proces mielenia zboża. To jedyne muzeum w Polsce, dające możliwość zobaczenia kompletnych linii służących do czyszczenia i mielenia zboża w młynach z nowoczesnym napędem. Bardzo cennym eksponatem jest gniotownik walcowy pochodzący z lat trzydziestych XIX w. Pierwsze takie urządzenie pojawiło się dopiero w 1815 r., a więc to znajdujące się w Ustrzykach Dolnych ...
Muzeum jest jedną z najważniejszych bieszczadzkich atrakcji. Odwiedzający poznają tu nie tylko historie młynarstwa, ale też skomplikowany proces mielenia zboża. To jedyne muzeum w Polsce, dające możliwość zobaczenia kompletnych linii służących do czyszczenia i mielenia zboża w młynach z nowoczesnym napędem. Bardzo cennym eksponatem jest gniotownik walcowy pochodzący z lat trzydziestych XIX w. Pierwsze takie urządzenie pojawiło się dopiero w 1815 r., a więc to znajdujące się w Ustrzykach Dolnych należy do najstarszych nie tylko w Polsce, ale także w Europie. Dodatkowym atutem obiektu jest świetnie zachowany i niezwykle fotogeniczny drewniany korpus.
Muzeum oferuje warsztaty, podczas których można upiec proziaki, rogaliki, kapuśniaczki i bułeczki z kaszą gryczaną. Mieści się tu również karczma z regionalnym jedzeniem, a wokół budynku ustawiono urządzenia wykorzystywane w gospodarstwach wiejskich w XIX i XX wieku.

Za:

Ustrzyki Dolne. Muzeum Młynarstwa i Wsi.