Kaplica Flisacka

Na przełomie XVIII i XIX w. na polecenie właściciela dóbr czorsztyńskich Marcelego Drohojowskiego wzniesiono dworski pawilon gospodarczy, który miał kształt małej rotundy. Drohojowscy urządzili w nim małe muzeum zamkowe umieszczając w nim swoje zbiory pochodzące ze starego zamku. W 1930 r. właściciele Czorsztyna zdecydowali, że budynek zmieni przeznaczenie i utworzona zostanie w nim kaplica. Przeprowadzono wówczas niezbędną adaptację budowli, która przez kolejnych ponad 50 lat służyła lokalnej społeczności ...
Na przełomie XVIII i XIX w. na polecenie właściciela dóbr czorsztyńskich Marcelego Drohojowskiego wzniesiono dworski pawilon gospodarczy, który miał kształt małej rotundy. Drohojowscy urządzili w nim małe muzeum zamkowe umieszczając w nim swoje zbiory pochodzące ze starego zamku. W 1930 r. właściciele Czorsztyna zdecydowali, że budynek zmieni przeznaczenie i utworzona zostanie w nim kaplica. Przeprowadzono wówczas niezbędną adaptację budowli, która przez kolejnych ponad 50 lat służyła lokalnej społeczności i turystom jako kaplica.

Dawny pawilon - obecnie kaplica
    Flisacy przed kaplicą.