Fontanna Walka i Zwycięstwo, pl. Jana Pawła II, Wrocław
Paweł Rychter: Może pamięć mojego taty już zawodzi w tej kwestii. A co to PKZ?
Paweł Rychter: Czy posiada ktoś informacje co było z nimi robione po rozbiórce? Albo zdjęcia z transportu? Tak się składa, że woził je mój tato, ale nie pamięta, chyba na Politechnikę.
Dom nr 50, ul. Łączyńskiego Józefa Benedykta, gen., Szczawno-Zdrój
rajaser: Unikatowe zdjęcie. Lokalizacja prawdopodobna. Tak pokazuje Google maps.
Urząd Gminy Komisariat Policji, ul. Główna, Stare Bogaczowice
rajaser: Ok. Dodałem do opisu
Centralny magazyn logistyczny, Bielawa
sawa: Są dwa takie same obiekty: .... .... i ...... ... proszę zaradzić :)
ul. Włodkowica Pawła, Wrocław
YouPiter: Dubel:

rajaser
t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl
Szyszka
jawc
jawc
rajaser

Ostatnio wyszukiwane hasła

karpacz pkp, nowy kosciol, wrocław, fwp polanica, grabiszyńska 290, ul. Kamienna 86, mietków, frankfurt rat, wrocław technikum gastronomiczne, ul. Pereca, goluch, goleniow, swierzawa, kłodzko kolegiata, wrocław ul Borowska, map, cieplice teatr, TAFELFICHTE BAUDE, legnica katedra, Osobowice, kołaczkowo, park słowiański, struga główna, pae, zielona góra, Lauban, jasien, jarocin, tunelową, Grabiszyńska 90, Grabiszyńska 90-94, Wroclaw grabiszyńska 90-94, Kalwaria, Kalwaria Zebrzydowska, Racibórz szpital, debno, rynek 20 wrocław, Racibórz rostka, Raciborz, kierbedzia, Racibórz bosacka, kuchar, kuchary, Wrocław ul. Bolesława Prusa, stronia, Kontakt, lubin, Wrocław ul. matejki, Wrocław Prusa 21, lorzendorf, Wrocław ul. Tęczowa 83, park zdrojowy lądek, Wrocław ul. Żelazna 51, Wrocław ul. Żelazna 53, Kamienna Góra, Kamienna Góra ul. Cicha, Wrocław ul. Ołowiana 3, Norweska, Rymarska, dzielec, Rząśnik, januszowicka, żórawina kościół, SZCZAWNO ŁĄCZYŃSKIEGO, dom długosza, wrocław, ul. Grabiszyńska 94, wągrowiec, Brze, Świstackiego 10, urząd wojewódzki, Bochnia, stare bo, komorsk, bystrzyca rycerska, Kräuterweg, Rothlach, długopole zdrój, sokołowsko, Kowary, Głebock, lądek kościuszki, wrocław ziębicka, krzyż jelenia góra, mierczyce, SKRZYNKA, cukrownia, lidzbark, mysłakowice, wrocław gazowa, dom nr, dom nr 13, żary pocztowa, Muzeum Porcelany, damsdorf, klimas, dami, żary wrocławska, BYDGOSKIE PRZEDMIEŚCIE TORUŃ, zary, Sosnowica

Brutalizm we Wrocławiu. Przykłady brutalistycznej architektury Wrocławia
Autor: Mmaciek°, Data dodania: 2023-01-27 14:58:56, Aktualizacja: 2023-01-30 16:22:41, Odsłon: 3740

Przegląd wrocławskich budynków, których architektura nawiązuje lub inspirowana była brutalizmem.

Ciekawym stylem w architekturze, jakiego realizacje można spotkać we Wrocławiu jest brutalizm. Styl ten wywodzący się z nurtu późnego modernizmu powstał pod koniec lat 40. XX wieku. W Polsce brutalizm pojawił się jednak wiele lat później i to w dość ograniczonej ilości. Przyczn braku popularności brutalizmu może być wiele. Jest to styl ekspresyjny, monumentalny, określanym niejednokrtonie jako dehumanizacyjny. Cechy te powodują, że brutalizm może być odbierany nieprzychylnie, co sprawiało że architekci i inwestorzy nie byli często skłoni do eksperymentów w tym kierunku. Nie można również zapominać o okresie PRL, w którym po fascynacji socrealizmem zaczęto promować architekturę prostą, masową i co najważniejsze tanią.

W Polsce nie znajdziemy zbyt wiele przykładów architektury brutalistycznej, zwłaszcza w porównanuiu do Europy Zachodniej, czy krajów bałkańskich gdzie szczyt popularności miał miejsce w latach 1950-1970. Pomimo małej liczby budynków zrealizowanych w tym stylu w kraju, we Wrocławiu powstało kilka obiektów wartych uwagi. Ksiązkowym przykładem brutalizmu we Wrocławiu jest na pewno zespół mieszkaniowych Manhattan autorstwa Jadwigi Grabowskiej Hawrylak, składający się z 6 wieżowców mieszkalnych oraz esplanady wokół nich. Intersującą budowlą jest również brutalistyczny kościół św. Wawrzyńca przy ul. Bujwida, zaprojektowany przez Wiktora Dziębaja i Zenona Prętczyńskiego. Ciekawostką występującą we Wrocławiu o której należy wspomnieć jest także brutalizm w architekturze przemysłowej, co stanowi jeden z nielicznych przykładów tej funkcji w skali kraju - mowa o hali tłoczni oraz wieży ciśnień zakładów metalowych Hutmen.

Poniżej lista wrocławskich obiektów, których architektura nawiązuje lub inspirowana była brutalizmem

Lp.  Obiekt Adres Miniatura Rok budowy

Projektant