Pomnik wojenny 1914-1918 (Bierzów)

Nie istnieje

We wsi Bierzów (Bärzdorf), położonej w powiecie brzeskim, w gminie Skarbimierz, nieopodal zabytkowego kościoła pod wezwaniem świętych Piotra i Pawła, przed budynkiem dawnej szkoły, na niewielkim skwerku, dostrzec można coś, co być może stanowi marna pozostałość po pochodzącym z lat 20. XX wieku pomniku, poświęconym mieszkańcom wsi, poległym i zaginionym na frontach II Wojny Światowej.
Jak obelisk wyglądał pierwotnie można zobaczyć na archiwalnej pocztówce.
Co stało się z główną częścią monumentu - owalną tablicą z inskrypcją i nazwiskami żołnierzy, zwieńczoną Krzyżem Żelaznym - nie wiadomo.
Źródło

Sklep, szkoła oraz pomnik poległych w I w.ś., kościół,widok na ...