Schron przeciwlotniczy

Istnieje częściowo

Pod pl. Dominikańskim, po północnej stronie hali (przed ul. Podwale Staromiejskie), w 1942 zbudowano schron przeciwlotniczy (powierzchnia 800 m², żelbetonowy sufit o grubości 3 m). Po 1945 schron był wykorzystywany przez Wojsko Polskie. W styczniu 1991 Inspektorat Obrony Cywilnej w Gdańsku wydał zgodę na jego wydzierżawienie w celach magazynowych. Po wstępnych pracach adaptacyjnych, w których trakcie usunięto słupy nośne (co groziło zawaleniem się nawierzchni placu), w marcu roboty wstrzymano. Nowi ...
Pod pl. Dominikańskim, po północnej stronie hali (przed ul. Podwale Staromiejskie), w 1942 zbudowano schron przeciwlotniczy (powierzchnia 800 m², żelbetonowy sufit o grubości 3 m). Po 1945 schron był wykorzystywany przez Wojsko Polskie. W styczniu 1991 Inspektorat Obrony Cywilnej w Gdańsku wydał zgodę na jego wydzierżawienie w celach magazynowych. Po wstępnych pracach adaptacyjnych, w których trakcie usunięto słupy nośne (co groziło zawaleniem się nawierzchni placu), w marcu roboty wstrzymano. Nowi właściciele, dysponujący obiektem od 1994, w styczniu 1997 otworzyli w byłym schronie klub U-7. (Gedanopedia)

Gdańsk / pl. Dominika}ski. Pod pl. Dominikańskim, po północnej ...