Jezioro Świętokrzyskie

Jezioro Świętokrzyskie – jezioro na terenie miasta Gniezna, w województwie wielkopolskim, leżące na terenie Pojezierza Gnieźnieńskiego. Położone jest na północ od śródmieścia. Jest to jezioro typu rynnowego. Przy północno-zachodnim brzegu jeziora znajduje się miejska oczyszczalnia ścieków, przy południowym - cmentarz św. Krzyża. Przez jezioro przepływa Struga Gnieźnieńska (Wełnianka), dopływ Wełny. Obecnie jest to ostoja ptactwa wodnego i w związku z tym jest traktowane jako strefa ciszy. Nad jeziorem ...
Jezioro Świętokrzyskie – jezioro na terenie miasta Gniezna, w województwie wielkopolskim, leżące na terenie Pojezierza Gnieźnieńskiego. Położone jest na północ od śródmieścia. Jest to jezioro typu rynnowego. Przy północno-zachodnim brzegu jeziora znajduje się miejska oczyszczalnia ścieków, przy południowym - cmentarz św. Krzyża. Przez jezioro przepływa Struga Gnieźnieńska (Wełnianka), dopływ Wełny. Obecnie jest to ostoja ptactwa wodnego i w związku z tym jest traktowane jako strefa ciszy. Nad jeziorem można uprawiać jedynie wypoczynek bierny.
Jezioro znajduje się na wysokości 103 metrów. Maksymalna głębokość to 5 metrów. Powierzchnia zwierciadła wody wynosi 14 ha.