Kościół św. Barbary

Kirche

koniec XVIII w.

Obiekt w formach barokowych wzniesiono w końcu XVIII wieku dla lokalnej społeczności mennonickiej. Mennonici, po konflikcie, w jaki popadli z królem Fryderykiem Wilhelmem I Pruskim, przenieśli się w dolinę Noteci spod Tylży. Założono wówczas tutaj dwie wsie: Błotnicę (Bronkenhofswalde) oraz Głęboczek (Frantztal). W 1765 w Głęboczku powstała gmina mennonicka. Po wojnach napoleońskich, teren ten znalazł się w granicach Prus i Mennonici ponownie się przenieśli, w granice Królestwa Polskiego - do Wymyśla ...
Obiekt w formach barokowych wzniesiono w końcu XVIII wieku dla lokalnej społeczności mennonickiej. Mennonici, po konflikcie, w jaki popadli z królem Fryderykiem Wilhelmem I Pruskim, przenieśli się w dolinę Noteci spod Tylży. Założono wówczas tutaj dwie wsie: Błotnicę (Bronkenhofswalde) oraz Głęboczek (Frantztal). W 1765 w Głęboczku powstała gmina mennonicka. Po wojnach napoleońskich, teren ten znalazł się w granicach Prus i Mennonici ponownie się przenieśli, w granice Królestwa Polskiego - do Wymyśla i Kazunia (Nowego).
Jako kościół katolicki poświęcony został 4 grudnia 1946. Wyremontowano go w latach 90. XX wieku.
Za Wikipedią