Pałac Stare Dębno (dawny)

Schloss Damen

XIX wiek
Nie istnieje

Wieś o metryce średniowiecznej, lenno rodu von Kleist od 1576 roku, nadane przez księcia Jana Fryderyka, zatwierdzone w 1631 r. przez księcia Bogusława XV, ślady obronnego zamku, a właściwie kilkupiętrowej wieży mieszkalnej z obwałowanym podzamczem od strony zachodniej. Umocnienia powstały w XV w., zniszczeniu uległy w wyniku wojny 30-letniej, nigdy nie odbudowano. Kleistowie zamieszkali w dworze wybudowanym w pobliżu zabudowań wsi. Dwór (zniszczony) otoczony był parkiem krajobrazowym o powierzchni ...
Wieś o metryce średniowiecznej, lenno rodu von Kleist od 1576 roku, nadane przez księcia Jana Fryderyka, zatwierdzone w 1631 r. przez księcia Bogusława XV, ślady obronnego zamku, a właściwie kilkupiętrowej wieży mieszkalnej z obwałowanym podzamczem od strony zachodniej. Umocnienia powstały w XV w., zniszczeniu uległy w wyniku wojny 30-letniej, nigdy nie odbudowano. Kleistowie zamieszkali w dworze wybudowanym w pobliżu zabudowań wsi. Dwór (zniszczony) otoczony był parkiem krajobrazowym o powierzchni 1 ha. Rośnie tu drzewostan mieszany, częściowo zachowały się zabudowania pofolwarczne .
Źródło

Pałac w Starym Dębnie