Pomnik 15. Południk w Stargardzie

Pomnik wyznaczający przebieg 15. południka długości geograficznej wschodniej, położony przy ul. Szczecińskiej, nieopodal ronda 15. Południk.
Pomnik został ustawiony w okresie międzywojennym. Posiada on formę kamienia narzutowego z wyobrażeniem siatki południków i równoleżników na szczycie oraz płytą informującą, iż Stargard leży dokładnie 15 stopni na wschód od południka zerowego, przebiegającego przez przedmieście Londynu Greenwich, który stanowi podstawę wyznaczania czasu środkowoeuropejskiego ...
Pomnik został ustawiony w okresie międzywojennym. Posiada on formę kamienia narzutowego z wyobrażeniem siatki południków i równoleżników na szczycie oraz płytą informującą, iż Stargard leży dokładnie 15 stopni na wschód od południka zerowego, przebiegającego przez przedmieście Londynu Greenwich, który stanowi podstawę wyznaczania czasu środkowoeuropejskiego (CET). W 1996 pomnik został odrestaurowany.

Teren wokół pomnika jest urządzony i otacza go wieniec 6 kasztanowców.
Mimo iż pomnik nosi nazwę 15. Południk, faktycznie znajduje się ok. 200 m na zachód od południka. Wynika to z niedokładności sprzętów geodezyjnych w okresie, gdy ustawiano pomnik.

Stargard. Kamień w miejscu (raczej w pobliżu), przez które przebiega ...