Qubus Hotel Gdansk

Hurtownia Farmaceutyczno-Sanitarną CEFARM.

U styku ulicy Chmielnej i Podwala Przedmiejskiego od 2009 roku funkcjonuje - hotel sieci Qubus. Inwestorem i jednocześnie developerem adaptującym budynek na potrzeby hotelu jest krakowska firma KK Investment. W grudniu 2007 r. podpisała ona umowę dzierżawy z wrocławską firmą Qubus Hotel Management, na mocy której Qubus daje swoją nazwę i wsparcie operacyjne, w zamian za co będzie zarządzał hotelem przez 20 lat.

Informacje prasowe
2007-12-06

Informacje prasowe
2007-12-06
Warbud zaadaptuje i przebuduje budynek CEFARM przy ul. Chmielnej w Gdańsku
Obiekty zlokalizowane przy ul. Chmielnej w Gdańsku, na wschodnim brzegu kanału Mołtawy wybudowano na początku lat pięćdziesiątych XX wieku z przeznaczeniem na hurtownię Farmaceutyczno-Sanitarną CEFARM.
Projekt elewacji i dachu zaakceptowany został przez konserwatora zabytków. Nowo powstałe budynki będą nawiązywały do zabytkowych spichrzów.

Stylistycznym kompromisem pomiędzy wcześniejszymi realizacjami był powstały w latach 50. dziewięciokondygnacyjny magazyn i budynek biurowy Cefarmu (późniejszy Centrofarm, a obecnie Qubus Hotel) przy ul. Chmielnej 47–52 projektu Andrzeja Sierakowskiego i Antoniego Forkiewicza7. Wstępna koncepcja z 1949 roku zakładała realizację modernistycznego biurowca o płaskich dachach, z wyższą częścią ulokowaną od strony Starej Motławy. Ostatecznie został on zmodyfikowany, m.in. poprzez dodanie spadzistych dachów, które upodobniły kompleks do sąsiednich budynków. Główne elewacje, zgodnie z uwagami konserwatora, przystosowano do „charakteru zabytkowego spichlerzy”8. Efekt ten osiągnięto w twórczy sposób, stosując naprzemiennie rozmieszczone rzędy okien. Co ciekawe zmiany nie objęły elewacji bocznych, w których uwidaczniał się żelbetowy szkielet. (Źródło: "Między nowoczesnością a rekonstrukcją. 75 lat zmieniających się koncepcji na zagospodarowanie Wyspy Spichrzów", aut. inż. arch. Anna Perz, mgr Szymon Jocek, Uniwersytet w Gdańsku. - w "Gdańsk 2015 - 2020. Oblicza architektoniczne miast")

Gdańsk. U styku ulicy Chmielnej i Podwala Przedmiejskiego od 2009 ...
    Gdańsk. Na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych przy ...