Wernher von Braun (1912-1977)

Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun (ur. 23 marca 1912 w Wirsitz, Niemcy – obecnie Wyrzysk, Polska – , zm. 16 czerwca 1977 w Alexandrii, Stany Zjednoczone) – uczony pochodzenia niemieckiego, konstruktor rakiet; podczas II wojny światowej współtwórca pocisków balistycznych V2, członek partii nazistowskiej, oficer SS; po wojnie czołowy współtwórca programu kosmicznego Stanów Zjednoczonych, pionier podboju kosmosu.
To tutaj w służbowym mieszkaniu starostwa (dzisiejszy Urząd Miasta przy ul. ...
To tutaj w służbowym mieszkaniu starostwa (dzisiejszy Urząd Miasta przy ul. Bydgoskiej 29) mieszkał baron Magnus von Braun, pełniący tutaj funkcję landrata. Tutaj też 23 marca 1912 r. przyszedł na świat jego syn Wernher, który zapisał się w historii nauki jako jedna z najwybitniejszych, a zarazem najbardziej kontrowersyjnych postaci.
  • Wernher von Braun (1912-1977) urodził się w Wirsitz (dziś Wyrzysk, 35 km od Piły).

Wernher von Braun w Peenemünde, 21 marca 1941 r.