Euro 2012 we Wrocławiu, Wrocław
krzych[k]: Przy okazji mozna dodać tu: .
Zdjęcia niezidentyfikowane (Lubań), Lubań
Tomen: Na pewno nie jest to 1945 więc górne datowanie można poprawić na 1944 rok.
ul. 1 Maja, Kowary
MacGyver_74: Jak dla mnie wszystkie z tej poprawionej serii do usunięcia. Jeżeli mamy dokumentować stan faktyczny, to nie możemy bazować na widzi mi się AI. Pomijam już fakt użycia (w większości przypadków) zdjęć dodanych przez nieżyjących już kolegów i to bez podania pierwotnie dodających... Wszystkie poddaję pod głosowanie.
2018 - 2019 Przebudowa wiaduktu (Bardzka / Buforowa), Wrocław
Tomen: Ponawiam prośbę o o zmianę nazwy obiektu z przebudowa na budowa oraz utworzenie osobnego obiektu dla nowo wybudowanego wiaduktu. To są dwa zupełnie osobne wiadukty. Przykład wiadukt Grabiszyńska - Wysoka, gdzie są oddzielne obiekty dla wiaduktu starego i nowego
Pomnik techniki - Belka Gerbera (fragment), Opole
Zdzisław K.: Za pomnikiem kontenery standardu Innofreight używane do wożenia koksu do pieca w Eisenhüttenstadt należącego do ArcelorMittal.
ul. Szajnochy Karola, Wrocław
MacGyver_74: Nie musisz usuwać. Nad zdjęciem, po lewej stronie jest ikona "Edycja". Możesz podmienić.

LukaszGrzelik

Kościół parafialny św. Jana Chrzciciela w Jeleniej Górze-Cieplicach
Autor: bogdanow°, Data dodania: 2022-11-06 10:07:22, Aktualizacja: 2022-11-06 10:07:22, Odsłon: 1260

Krótki rys historyczny

W 1175 roku księżą Bolko Wysoki buduje dla potrzeb miejscowej ludności drewnianą kaplicę pw. św. Jana Chrzciciela. W 1281 roku książę jaworski Bernard podarował osadę Cieplice Joannitorn ze Strzegomia. W 1403 roku ówczesny właściciel Cieplic Gotsche II Schoff sprowadza do Cieplic Cystersów z Krzeszowa, który prowadzą tu pracę duszpasterską aż do kasaty w 1810 roku. Po kasacie Cystersów duszpasterstwo obejmują kapłani diecezjalni z Wrocławia. Od 1945 roku pracę duszpasterską prowadzą Pijarzy.

Pierwotny kościół wzmiankowany był już w 1318 roku. Obecny kościół wzniesiono po pożarze w 1atach 1712–1714 w stylu barokowym według projektu architekta Kaspra Jentscha z Jeleniej Góry. Kościół konsekrowano w 1736 roku. Jest budowlą założoną na planie prostokąta o prostych elewacjach rozczłonkowanych pilastrami. Sama budowla przylega do klasztoru z XVI wieku, która jest jednonawowa nakryta sklepieniem kolebkowym z ołtarzem głównym i ośmioma bocznymi, szeregiem bocznych kaplic, emporami i marmurową chrzcielnicą. Wyposażenie wnętrza z lat 1714–1793 zachowało jednolity barokowy charakter. Urzeka przepychem rzeźb i złoceń.

Najcenniejszymi zabytkami w kościele są: obraz Najświętszej Marii Panny Królowej Świętych pędzla Michała Willmanna z 1687 roku zdobiące ołtarz główny, który jest flankowany rzeźbami św. św. Piotra, Jana Chrzciciela, Jana Ewangelisty i Pawła. Znajdują się tam również trzy duże obrazy pod chórem organowym pędzla Johanna Franza Hoffmanna (ucznia Willmanna, jednego z najznamienitszych malarzy barokowych Śląska) z 1736 roku, zatytułowane Modlitwa w Ogrójcu, Opłakiwanie i Chrystus w Otchłani. Ambona polichromowana i złocona z płaskorzeźbami przedstawiającymi sceny z życia patronów kościoła, ołtarz 14 Orędowników z 1716–1717. Między filarami w emporach znajduje się 12 obrazów przypisywanych Willmannowi i rokokowy portal zewnętrzny z 1779 roku. Na wschodniej fasadzie są nagrobki Polaków: W. Mielęckiego z 1829 roku i T. Rzepeckiego z 1838 roku. Elewacja boczna mieści portal ozdobiony kamienną rzeźbą z 2 połowy XVIII wieku, przedstawiającą Madonnę z Dzieciątkiem i adorujących aniołów. Powyżej w niszach znajdują się figury św. Gotarda i Placyda, a między nimi pozostałości dawnego zegara słonecznego w postaci płaskiej wnęki z plastycznym wyobrażeniem Trójcy Świętej. W zakrystii przechowywana jest XVIII-wieczna monstrancja oraz dwa kielichy mszalne z 1618 roku i końca XVII wieku. Pod kościołem znajduje się krypta z trumnami wrocławskiego Filipa Gotharda Schaffgotscha.

Wieża, wznosząca się oddzielnie nad bramą wejściową z jednym dzwonem, pochodzi z 1710 roku. Obok niej w wewnętrznej części muru przykościelnego znajduje się 16 nagrobków rodziny Schaffgotschów z 1at 1579–1624, przywiezionych z Radomierza po rozbiórce tamtejszego kościoła w 1849 roku. Portal bramy ogrodowej wieńczy rokokowa rzeźba Adoracji Najświętszego Sakramentu z 1781 roku, uwielbiana przez św. Bernarda i św. Juliannę, która jest dziełem krzeszowskiej szkoły rzeźbiarskiej. Na samym dziecińcu znajduje się barokowa kolumna wotywna ozdobiona rzeźbą św. Floriana z 1713 roku. W północnej części dziedzińca w miejscu powalonej lipy w 1697 roku postawiono figurę Trójcy Świętej z 1724 flankowaną figurami św. Huberta z 1785 i św. Sebastiana z 1786,

W 1960 roku artysta Jan Serafin przeprowadził konserwację ołtarzy i zabezpieczył przed kornikiem. W latach 1960–1964 uzupełniono pokrycie dachowe, otynkowano i pomalowano elewacje zewnętrzne oraz założono instalację głośnikową. W 1966 roku zainstalowano nowe oświetlenie kościoła. W 1968 roku zrobiono stylowe drzwi wahadłowe przy wejściu do kościoła oraz gruntownie odnowiono polichromię wnętrza. W 1969 roku uruchomiono na wieży dzwon i zegar przy pomocy prądu elektrycznego oraz położono nową posadzkę.

Księgi metrykalne chrztów prowadzone są od 1843 roku, ślubów od 1833 roku i zgonów od 1866 roku, natomiast kronika parafialna od 1963 roku.

B.W.

/ / /