Mural Strażnik Czasu

Twórcy mówią o nim "największy obraz na ścianie, o jakim wiadomo" oraz "1500 m2 magicznego realizmu". Na pomysł ozdobienia w ten sposób południowej ściany kamienicy sąsiadującej z dworcem PKP oraz placem Rady Europy wpadł jej właściciel Stefan Rybicki. Nie potrzebował wiele czasu, żeby do współpracy namówić Tomasza Sętowskiego. Ten przygotował projekt, którego szczegóły za pośrednictwem wizualizacji mieliśmy okazję poznać wiosną. Ale efekt finalny nieco różni się od tego co zaprojektowano, ponieważ ...
Twórcy mówią o nim "największy obraz na ścianie, o jakim wiadomo" oraz "1500 m2 magicznego realizmu". Na pomysł ozdobienia w ten sposób południowej ściany kamienicy sąsiadującej z dworcem PKP oraz placem Rady Europy wpadł jej właściciel Stefan Rybicki. Nie potrzebował wiele czasu, żeby do współpracy namówić Tomasza Sętowskiego. Ten przygotował projekt, którego szczegóły za pośrednictwem wizualizacji mieliśmy okazję poznać wiosną. Ale efekt finalny nieco różni się od tego co zaprojektowano, ponieważ w trakcie prac zdecydowano się umieścić na ścianie również dodatkowe elementy, związane z Częstochową.
Podczas uroczystości odsłonięcia Stefan Rybicki nie krył wzruszenia. Podkreślił, że oto jego szalony pomysł stał się faktem. Tomasz Sętowski opowiedział z kolei historię jak to wróżka przepowiedziała mu, że otrzyma takie zlecenie. Podziękował także swoim najbliższym współpracownikom, którzy najwięcej czasu spędzili przy tworzeniu muralu: Markowi Laskowskiemu, Tadeuszowi Kiedrzynkowi oraz swojemu synowi Mikołajowi Sętowskiemu. Ta sama ekipa kilka lat temu wykonała mural "Wieża Babel" przy placu Biegańskiego.
- Mural "Strażnik Czasu" stanie się pretekstem do dyskusji na temat kultury z przypadkowymi przechodniami - stwierdziła Marta Salwierak, radna Sejmiku Województwa Śląskiego, która zabrała głos w imieniu marszałka województwa.
Senator Artur Warzocha podkreślił z kolei, że mural robi tak duże wrażenie pod względem estetycznym, że jeszcze milej będzie mu się wracało z Warszawy do Częstochowy.
- A turaj właśnie często wysiadam i obok tej ściany przechodzę - powiedział, dodając, że takim dziełem można się chwalić w skali ogólnopolskiej, a nawet poza granicami kraju.

Mural "Strażnik Czasu" - fragment.
    Mural Strażnik Czasu.