Pałac Niemieńsko (ośrodek szkolno-wychowawczy)

Schloss Nemischhof, zamek

Pałac myśliwski potocznie zwany zamkiem to okazała budowla, która powstała w latach 1922-1930. Inicjatorem budowy pałacu był Jakub Virigens von Arnim. Budynek utrzymany jest w stylu neorenesansu niemieckiego, jest zbudowany z czerwonej cegły. To budynek czterokondygnacyjny o urozmaiconej bryle. Składa się z piętrowego korpusu głównego i parterowego, prostopadłego do niego skrzydła. Do korpusu głównego przylega ośmioboczna wieża widokowa, a do skrzydła południowego przylega druga, niższa wieża. Budynek ...
Pałac myśliwski potocznie zwany zamkiem to okazała budowla, która powstała w latach 1922-1930. Inicjatorem budowy pałacu był Jakub Virigens von Arnim. Budynek utrzymany jest w stylu neorenesansu niemieckiego, jest zbudowany z czerwonej cegły. To budynek czterokondygnacyjny o urozmaiconej bryle. Składa się z piętrowego korpusu głównego i parterowego, prostopadłego do niego skrzydła. Do korpusu głównego przylega ośmioboczna wieża widokowa, a do skrzydła południowego przylega druga, niższa wieża. Budynek pokryty jest dwuspadowymi dachami z lukarnami i świetlikami. Po południowej stronie budynku znajduje się szeroki taras widokowy. Otoczenie pałacu tworzy rozległy park założony w latach 30. XX wieku.
​Obecnym właścicielem jest starostwo powiatowe w Choszcznie. W pałacu znajduje się Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla dzieci z upośledzeniem umysłowym.

Pałac Niemieńsko.