Pomnik Świętopełka Wielkiego

Pomnik Świętopełka Wielkiego w Gdańsku został wykonany z brązu i znajduje się na placu między ulicami Szeroką, Groblą II, Świętojańską i Szklary. Uroczyste odsłonięcie pomnika nastąpiło 22 sierpnia 2010 roku z okazji 750-lecia Jarmarku Dominikańskiego. Autorem jest Wawrzyniec Samp, a fundatorem Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie. Mierząca 2,8 m wysokości rzeźba przedstawia odzianego w pelerynę księcia z tarczą i mieczem, trzymającego w ręku akt nadania Gdańskowi praw miejskich (1236). Na cokole pomnika ...
Pomnik Świętopełka Wielkiego w Gdańsku został wykonany z brązu i znajduje się na placu między ulicami Szeroką, Groblą II, Świętojańską i Szklary. Uroczyste odsłonięcie pomnika nastąpiło 22 sierpnia 2010 roku z okazji 750-lecia Jarmarku Dominikańskiego. Autorem jest Wawrzyniec Samp, a fundatorem Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie. Mierząca 2,8 m wysokości rzeźba przedstawia odzianego w pelerynę księcia z tarczą i mieczem, trzymającego w ręku akt nadania Gdańskowi praw miejskich (1236). Na cokole pomnika znajduje się napis w języku kaszubskim: "Zrzeszonëch naju nicht nie złómie", i po polsku: "Zrzeszonych nikt nas nie złamie". Świętopełk wybitnie zapisał się w średniowiecznych dziejach Gdańska. Dzięki niemu nadmotławska osada zyskała prawa miejskie i włączyła się w nurt europejskiej wymiany gospodarczej i kulturalnej. Jako pierwszy władca ziem polskich prawidłowo odczytał zagrożenie związane z rozwojem krzyżackiej państwowości.

Gdańsk. Skwer między ul. Szeroką, a ul. Świętojańską przez który ...
    Gdańsk. Kościół św. Mikołaja. Widok od strony dawnej ul. Księżej.