Lipnik (275 m n.p.m.)

Lipniak (zamiennie)

Przygraniczne wzgórze, na południe od dawnej wsi Wigancice Żytawskie, wg niemieckich map 276 m npm., jednak nie miało nazwy. Po czeskiej stronie sąsiednie wzgórze ma 268 m i nazywa się U Lípy i na dawnych mapach zaznaczone jest nieopodal samotne drzewo. Wzgórze było niezalesione - przechodziła przez nie droga graniczna zwana Mühlweg (Młyńska Droga) - prawdopodobnie stał tam powietrzny młyn. Na południe od wzgórza swoje źródła miał Minkowicki Potok - dopływ Smědy. Dziś przez Lipnik przechodzi droga ...
Przygraniczne wzgórze, na południe od dawnej wsi Wigancice Żytawskie, wg niemieckich map 276 m npm., jednak nie miało nazwy. Po czeskiej stronie sąsiednie wzgórze ma 268 m i nazywa się U Lípy i na dawnych mapach zaznaczone jest nieopodal samotne drzewo. Wzgórze było niezalesione - przechodziła przez nie droga graniczna zwana Mühlweg (Młyńska Droga) - prawdopodobnie stał tam powietrzny młyn. Na południe od wzgórza swoje źródła miał Minkowicki Potok - dopływ Smědy. Dziś przez Lipnik przechodzi droga techniczna obchodząca zwałowisko KWB Turów a na szczycie Lipnika stoją jedyne zamieszkane zabudowania Wigancic Żytawskich - nr 14.

(moose)