Dzwon Pokoju / Friedensglocke (druga lokalizacja)

Dzwon Pokoju (Friedensglocke) odlany z żeliwa w Morgenröthe w Vogtland. Poczatkowo został umieszczony w murowanej dzwonnicy stojącej na Holzmarkt, gdzie 27 stycznia 1953 r. został odsonięty.
Patrz: pierwsza lokalizacja
Napis na dzwonie brzmi:
Friede und Freundschaft mit allen Völkern
Pokój i przyjaźń ze wszystkimi narodami
W 2002 r. podjęto decyzję o przeniesieniu dzwonu w inne miejsce i ogłoszono ...
W 2002 r. podjęto decyzję o przeniesieniu dzwonu w inne miejsce i ogłoszono konkurs na projekt nowej dzwonnicy. 2 lutego 2011 r. dzwon został usunięty ze starej dzwonnicy i, po renowacji przeprowadzonej przez firmę Horsta Bittnera w Neuenhagen (b. Berlin), zamontowany w ramie ze stali nierdzewnej, ustawionej nad Odrą, gdzie został ponownie odsłonięty 30 sierpnia 2011 r.
Obok nowej dzwonnicy ustawiono trzyczęściową kamienną płytę, która wcześniej zamontowana była we wnętrzu starej dzwonnicy.
Źródło:
Wikipedia.de