Świniec (378 m n.p.m.)

Sau-Berg, Buch-Berg

Wyraźna, dwuwierzchołkowa (rozdzielone granicą) kulminacja Wyniosłości Działoszyńskiej. Północna, wyższa kulminacja czyli zasadniczy Świniec opadał dosyć stromo, o 90 m na 600 metrach) w stronę Wigancic. Obecnie od zachodu zbocze opada do wysokości 315 m (droga techniczna), po czym rośnie do wysokości blisko 460 m npm. zwałowisko kopalni. Południowa kulminacja, po czeskiej stronie nosi nazwę Bučina (353 m, Buch-Berg, na niektórych mapach Bukovnik z wysokością 369 m) i stanowiła szerokie, zalesione ...
Wyraźna, dwuwierzchołkowa (rozdzielone granicą) kulminacja Wyniosłości Działoszyńskiej. Północna, wyższa kulminacja czyli zasadniczy Świniec opadał dosyć stromo, o 90 m na 600 metrach) w stronę Wigancic. Obecnie od zachodu zbocze opada do wysokości 315 m (droga techniczna), po czym rośnie do wysokości blisko 460 m npm. zwałowisko kopalni. Południowa kulminacja, po czeskiej stronie nosi nazwę Bučina (353 m, Buch-Berg, na niektórych mapach Bukovnik z wysokością 369 m) i stanowiła szerokie, zalesione wypłaszczenie, które następnie stromo opadało w kierunku Kunratic. Dawniej na Świńcu znajdował się kamieniołom, a na północnym zboczu kamień pamiątkowy wystawiony w nieznanym celu.

(moose)