Pomnik Poległych Legionistów

Pomnik Legionistów Piłsudskiego nawiązuje do pomnika poświęconego poległym legionistom. Został odsłonięty w 1928 r. u zbiegu ulic Józefa Piłsudskiego i Legionów. Postawienie pomnika było wynikiem starań Związku Legionistów, a autorem projektu był legionista prof. Tadeusz Seweryn, założyciel muzeum w Tomaszowie Mazowieckim.
Pomnik w czasie okupacji został z rozkazu niemieckich władz okupacyjnych rozebrany i zniszczony. Nowy pomnik „Poległym Legionistom Piłsudskiego – Towarzysze Broni”, nawiązujący ...
Pomnik w czasie okupacji został z rozkazu niemieckich władz okupacyjnych rozebrany i zniszczony. Nowy pomnik „Poległym Legionistom Piłsudskiego – Towarzysze Broni”, nawiązujący do oryginału, odsłonięto uroczyście w Święto Niepodległości 11 listopada 2001 r. Na cokole pomnika umieszczono szereg tablic upamiętniających nazwiska legionistów oraz żołnierzy walk o suwerenną Polskę w latach 1918-1921, którzy wyruszyli na wojnę z Tomaszowa Mazowieckiego. Wielu z nich oddało życie za Niepodległą Ojczyznę.

Tomaszów Mazowiecki. Kościół św. Antoniego, pomnik Legionistów, ...