Pomnik Wilhelma I (dawny)

Pomnik cesarza Wilhelma I (dawny)

Pomnik Otto von Bismarcka

Pomnik Ottona von Bismarcka

Robert Baerwald

Robert Baerwald (ur . 2 grudnia 1858 w Salwin koło Bydgoszczy , zm. 11 listopada 1896 w Wilmersdorf koło Berlina ) był niemieckim rzeźbiarzem. W 1880 r. rozpoczął studia w berlińskiej Akademii Sztuk pod kierunkiem Reinholda Begasa . Po ukończeniu studiów wyjechał w 1884 r. na podróż studyjną, m.in. do Paryża, Antwerpii, Brukseli i przez Włochy. Następnie mieszkał jako wolny strzelec w Berlinie. Jego pierwsze duże zamówienie w latach 1886/1888 na pomnik cesarza Wilhelma w Poznaniu uczyniło go znanym ...
Robert Baerwald (ur . 2 grudnia 1858 w Salwin koło Bydgoszczy , zm. 11 listopada 1896 w Wilmersdorf koło Berlina ) był niemieckim rzeźbiarzem. W 1880 r. rozpoczął studia w berlińskiej Akademii Sztuk pod kierunkiem Reinholda Begasa . Po ukończeniu studiów wyjechał w 1884 r. na podróż studyjną, m.in. do Paryża, Antwerpii, Brukseli i przez Włochy. Następnie mieszkał jako wolny strzelec w Berlinie. Jego pierwsze duże zamówienie w latach 1886/1888 na pomnik cesarza Wilhelma w Poznaniu uczyniło go znanym twórcą pomników. Za: