Willa Rosochowicza

Dom Kultury Kolejarza

Willa Rosochowicza w Toruniu – willa w Toruniu, położona w zabytkowym układzie urbanistycznym Bydgoskiego Przedmieścia i Rybaków.
Budynek powstał w 1925 roku według projektu Stanisława Schmidta (zam. Toruń, ul. H. Sienkiewicza 16) i pierwotnie należał do Antoniego Rosochowicza, teścia projektanta.
Willa ta pełniła funkcje mieszkalną do 1935 roku, kiedy to nabyło ją Zjednoczenie Kolejowców Polskich. W latach 1945–1996 znajdował się w niej Dom Kultury Kolejarza.
W 2011 roku budynek został objęty ochroną konserwatorską jako element historycznego układu urbanistycznego Bydgoskiego Przedmieścia i Rybaków. Figuruje on również w Gminnej Ewidencji Zabytków (nr 818.
Obecnie pełni on funkcje biurowe, będąc siedzibą kilku firm oraz banku.

Toruń, budowa willi Antoniego Rosochowicza przy ul. Bydgoskiej.