Pałac Helenów (Ośrodek Reprezentacyjny Wojska Polskiego Helenów)

Pałac Potockich

XIX w.

Data budowy stojącego w Helenowie do dziś pałacu nie jest znana, jednak pierwsze wzmianki o majątku znajdującym się na południowy zachód od Warszawy w powiecie Pruszkowskim pochodzą z początku XVIII wieku. W jego skład wchodził duży park z barokowym pałacem. Od 1755 roku dobra te należały do kompozytora, pisarza, poety i dramaturga Michała Ogińskiego.
Nowy pałac wybudowano na początku XIX wieku w miejscu dawnego, barokowego. W tym czasie właścicielami majątku była rodzina Ostrowskich. W 1855 roku ...
Nowy pałac wybudowano na początku XIX wieku w miejscu dawnego, barokowego. W tym czasie właścicielami majątku była rodzina Ostrowskich. W 1855 roku park z pałacem sprzedano rodzinie Potockich, którzy byli ostatnimi prywatnymi właścicielami pałacu.. Budynek szybko okazał się zbyt mały dla nowożeńców, więc w latach 1859 – 1860 dokonano przebudowy.
Hrabia Jakub Potocki zmarł w 1934 roku. Dwa lata wcześniej przepisał on majątek na rzecz fundacji zajmującej się walką z chorobami społecznymi. Niestety, ostatniej woli hrabiego nie udało się zrealizować przez nadchodzącą wojnę. W czasie wojny budynek zajęty przez Niemców służył głównie jako szpital. W czasie Powstania Warszawskiego mieszkał tam gen. Reinefarth – dowódca grupy bojowej tłumiącej powstanie warszawskie, a następnie komendant obozu Dulag 121 – Oberst Kurt Sieber.
Po wojnie majątek trafił w ręce miasta. W 1947 utworzono tam „Dom Wypoczynkowy Ministerstwa Obrony Narodowej w Helenowie”. Obecnie w obiekcie znajduje się „Ośrodek Reprezentacyjny Wojska Polskiego Helenów”.

Pałac Potockich w Helenowie.
    Pałac Potockich w Helenowie. Widok od strony ogrodu.