Figura św. Jana Nepomucena (Strzelin)

Figura św. Jana Nepomucena przy kościele Matki Chrystusa i św. Jana Ewangelisty pochodzi ze strzelińskiego ratusza. Stała przy narożniku południowo zachodnim na wysokim ozdobnym cokole. Stała tak, aż do momentu rozbiórki murów dawnego ratusza w latach 60 ubiegłego wieku. Figura wraz z cokołem została zabrana przez ówczesnego proboszcza parafii Podwyższenia Krzyża Świętego i dość długo leżała za murem od strony ulicy św. Floriana. Po przejęciu od Braci Czeskich kościoła na ulicy Staromiejskiej i remoncie, ...
Figura św. Jana Nepomucena przy kościele Matki Chrystusa i św. Jana Ewangelisty pochodzi ze strzelińskiego ratusza. Stała przy narożniku południowo zachodnim na wysokim ozdobnym cokole. Stała tak, aż do momentu rozbiórki murów dawnego ratusza w latach 60 ubiegłego wieku. Figura wraz z cokołem została zabrana przez ówczesnego proboszcza parafii Podwyższenia Krzyża Świętego i dość długo leżała za murem od strony ulicy św. Floriana. Po przejęciu od Braci Czeskich kościoła na ulicy Staromiejskiej i remoncie, figura znalazła miejsce przy wejściu na teren kościoła. O cokole ślad zaginął. Tu mamy figurę z cokołem jeszcze przy dawnym ratuszu:

Figura św. Nepomucena przed kościołem pod wezwaniem Matki Chrystusa ...
    Figura św. Jana Nepomucena przed kościołem pod wezwaniem NMP Matki ...