Sprężarka Flottmanna

Sprężarka Flottmanna maszyna wyprodukowana w 1922 roku w zakładach "Maschinenbau-Aktiengesellschaft H.Flottmann & Comp." Służyła do sprężania powietrza, które służyło do napędzania młotów wiertniczych, wyciągarek i innych urządzeń w upadowej kopalni skalenia w Wirach. Znajdowała się w specjalnej wiacie przy kopalni. Napędzana była przez silnik elektryczny dużej mocy, przy pomocy około 30 metrowej długości i szerokości około 50 centymetrów pasa transmisyjnego. Sprężone powietrze gromadzone było w ...
Sprężarka Flottmanna maszyna wyprodukowana w 1922 roku w zakładach "Maschinenbau-Aktiengesellschaft H.Flottmann & Comp." Służyła do sprężania powietrza, które służyło do napędzania młotów wiertniczych, wyciągarek i innych urządzeń w upadowej kopalni skalenia w Wirach. Znajdowała się w specjalnej wiacie przy kopalni. Napędzana była przez silnik elektryczny dużej mocy, przy pomocy około 30 metrowej długości i szerokości około 50 centymetrów pasa transmisyjnego. Sprężone powietrze gromadzone było w specjalnych zbiornikach oraz było doprowadzane bezpośrednio do upadowej kopalni. Najprawdopodobniej maszyna była zainstalowana od 1959 roku (początek uruchomienia kopalni w Wirach) do około 2005 r. gdy zaprzestano wydobywać skaleń. Zdjęcie gdzie była zainstalowana w Wirach . Następnie została przetransportowana i wyeksponowana koło Przychodni Rodzinnej w Sobótce Zachodniej przy ulicy Torowej 1. Niepotwierdzona informacja że wcześniej ta maszyna pracowała na kopalni magnezytu w Sobótce . Na podstawie informacji górników z kopalni w Wirach/Krzysztof Bach°/2016

Sobótka - Strzeblów, dawna maszyna służąca do sprężania powietrza ...
    Sobótka - Strzeblów, dawna maszyna parowa przy kopalni granitu ...