Wnętrze

Hala sportowa

Turnhalle

Hala powstała ze składek członków Bielawskiego Męskiego Związku Gimnastycznego (Maener Turn Verein Langenbielau). Zwiazek ten wyodrębnił się w 1888 r. z Bielawskiego Związku Gimnastycznego (Turnverein Langenbielau), założonego w 1861 r. Początkowo ćwiczenia prowadzono w sali przy gospodzie "Adam" (później do 1945 r. znana jako "Dinters Gesselschafthaus", a po II WŚ "Zacisze") przy dzisiejszej ul. Kopernika 1. Sala ta zachowała się do dzisiaj i pełni funkcje handlowe. 3 czerwca 1908 r. dzięki ofiarności ...
Hala powstała ze składek członków Bielawskiego Męskiego Związku Gimnastycznego (Maener Turn Verein Langenbielau). Zwiazek ten wyodrębnił się w 1888 r. z Bielawskiego Związku Gimnastycznego (Turnverein Langenbielau), założonego w 1861 r. Początkowo ćwiczenia prowadzono w sali przy gospodzie "Adam" (później do 1945 r. znana jako "Dinters Gesselschafthaus", a po II WŚ "Zacisze") przy dzisiejszej ul. Kopernika 1. Sala ta zachowała się do dzisiaj i pełni funkcje handlowe. 3 czerwca 1908 r. dzięki ofiarności członków związku i mieszkańców Bielawy przekonanych o potrzebie rozwoju kultury fizycznej, poświęcono uroczyście i otwarto nowozbudowaną halę gimnastyczną, przy ówczesnej Schulstr. 8. Po II WŚ hala została włączona do obiektów liceum im. Bolesława Chrobrego, gdzie służy jak szkolna sala gimnastyczna do dzisiaj.

Bielawa na pocztówce z początku lat 20 XX w.
    Ul. Westerplatte. Hala sportowa.