Szkoła Podstawowa nr 7 im. Juliana Tuwima

Ev. Schule III (1931), Ev. Volksschule V (1918), Ev.Schule Nieder Langenbielau (1897), SP nr 1, Gimnazjum nr 1

1897

Budynek ewangelickiej szkoły w dolnej Bielawie przy ul. Brzeżnej 48, wybudowany wg projektu i pod nadzorem Hermanna Schatteburga i oddany do użytku 17 października 1897 r. W 1946 r. otwarto w w tym budynku pierwszą polską szkołę w Bielawie. Jako Szkoła Podstawowa nr 1, funkcjonowała do czerwca 1999 r. Od 1 września 1999 r., uruchomiono tu Gimnazjum nr 1. /SyG/ szkoła ewangelicka (Evangelische Volksschule V), zaprojektowana przez architekta ...
Budynek ewangelickiej szkoły w dolnej Bielawie przy ul. Brzeżnej 48, wybudowany wg projektu i pod nadzorem Hermanna Schatteburga i oddany do użytku 17 października 1897 r. W 1946 r. otwarto w w tym budynku pierwszą polską szkołę w Bielawie. Jako Szkoła Podstawowa nr 1, funkcjonowała do czerwca 1999 r. Od 1 września 1999 r., uruchomiono tu Gimnazjum nr 1. /SyG/ szkoła ewangelicka (Evangelische Volksschule V), zaprojektowana przez architekta Hermanna Schatteburga (pochodzącego z Nesse we wschodniej Fryzji, a zamieszkałego w Bielawie). Kamień węgielny wmurowano 28 V 1897 r. Tempo budowy było tak imponujace, że nowy budynek poświęcono już 17 X 1897 r. Jego ściany wewnętrzne ozdobił bielawski malarz Oskar Anders. Uczniowie, nauczyciele i zaproszeni goście zebrali się przed budynkiem starej szkoły (Reichenbacherstraße 28 – ul. Wolności 19), gdzie pastor Dehmel wygłosił mowę pożegnalną. W uroczystym pochodzie wszyscy wyruszyli do nowej szkoły. Tutaj patron szkoły hrabia Seidlitz-Sandreczky otrzymał klucze do niej od architekta Schatteburga. Po poświęceniu nowych klas mowę inauguracyjną wygłosił inspektor oświatowy - pastor Schönwald, po czym goście udali się na śniadanie do gospody „Goldenen Stern” (Pod Złotą Gwiazdą) przy Weberstraße 5 (ul. Tkacka 5). Od początku istnienia tej szkoły do 1 IV 1917 r. szkołą kierował Carl Kolde, po nim, do 31 III 1918 r., Reinhold Becker, od 1 IV 1918 r. do 1 IX 1920 r. Paul Werner, a do 1 X 1931 r. Georg Runschke. /dr Rafał Brzeziński, dyr. MBP Bielawa/

Gimnazjum nr 1 ... dawna szkoła ewangelicka w Bielawie.
    Gimnazjum nr 1 Evangelische Schule