Plac targowy (dawny)

Targowisko u zbiegu ulic Pułaskiego, Hauke Bosaka i pl. Wróblewskiego powstało po 2000 r. Od ul. Traugutta miejsce zajęły schludne kramy (głównie z odzieżą) zaś w głębi placu wystawiano swój towar na ziemi wyścielonej zazwyczaj tekturą czy gazetą. Plac pomieścił także sprzedawców warzyw, owoców, i oferujących sprzęt elektroniczny czy armaturę sanitarną. Sprzedawano też hurtowo środki czystości. Drobni sprzedawcy oferowali książki, stare bibeloty, pocztówki, zdjęcia, poniemieckie rzeczy z dawnego ...
Targowisko u zbiegu ulic Pułaskiego, Hauke Bosaka i pl. Wróblewskiego powstało po 2000 r. Od ul. Traugutta miejsce zajęły schludne kramy (głównie z odzieżą) zaś w głębi placu wystawiano swój towar na ziemi wyścielonej zazwyczaj tekturą czy gazetą. Plac pomieścił także sprzedawców warzyw, owoców, i oferujących sprzęt elektroniczny czy armaturę sanitarną. Sprzedawano też hurtowo środki czystości. Drobni sprzedawcy oferowali książki, stare bibeloty, pocztówki, zdjęcia, poniemieckie rzeczy z dawnego Breslau. Plac ,,Wróbla" wywoływał w przeszłości wiele kontrowersji ze względu na estetykę szkodzącą wizerunkowi miasta. Targowisko zostało zlikwidowane pod koniec września 2011 r. w związku z przebudową ul. Pułaskiego. Na czas remontu teren przejęła firma Skanska.

Przedmieście Oławskie. Dawne oficyny kamienic i warsztaty przy ...
    Ładna pogoda sprzyja ulicznemu handlowi. Stragany przy Traugutta/ ...