Pomnik poległych w I wojnie światowej (Gosławice)

Ehren-Denkmal

Pomnik pochodzi z lat 30. i upamiętnia 72 mieszkańców Gosławic zabitych podczas I wojny światowej. Został w 1976 roku zdemontowany i aż do 2004 roku był złożony na placu kościelnym. Potem przeniesiono go na teren obok siedziby koła DFK i rozpoczęto starania o jego odnowienie i ponownym ustawienie.
Wysiłki komitetu odbudowy pomnika pod przewodnictwem Anny Knosali i Henryka Zyla zostały zakończone uchwałą Rady Miasta, po której pomnik mógł – oficjalnie od 25 września 2010 - stanąć na swoim miejscu ...
Wysiłki komitetu odbudowy pomnika pod przewodnictwem Anny Knosali i Henryka Zyla zostały zakończone uchwałą Rady Miasta, po której pomnik mógł – oficjalnie od 25 września 2010 - stanąć na swoim miejscu niedaleko miejscowej kapliczki.
Rekonstrukcję pomnika przeprowadził Bernard Kubis, mistrz kamieniarski z Wrzosek.
Zanim pomnik został odsłonięty i przedstawiciele mniejszości Ernst Mittman i Rafał Bartek, sekretarz TSKN, złożyli pod nim kwiaty, uczestnicy uroczystości wzięli udział w mszy św. koncelebrowanej przez proboszcza, ks. Huberta Janowskiego i jego poprzednika, ks. Adama Igielskiego, który w 1976 pomógł parafianom ocalić pomnik od zniszczenia. Za:

Widokówka z Gosławic. W górnych polach ukazano sklep Paula Mrosa ...
    Pielęgniarki przed pomnikiem 72 mieszkańców Gosławic poległych ...