Gazownia

Istnieje częściowo

10 września 1862 r. rada miejska zadecydowała za wprowadzeniem oświetlenia gazowego. Ze względów finansowych władze miasta nie mogły sobie pozwolić na budowę gazowni dlatego powierzono to prywatnemu przedsiębiorcy inż. Menzlowi. W kontrakcie z 4 października 1862 r. inżynier zobowiązał się do 1 października 1863 r. uruchomić oświetlenie gazowe na terenie Dzierżoniowa i części wsi Ernsdorf. Budowa gazowni ruszyła jeszcze w 1862 r. na terenie wsi Ernsdorf (obecnie to miejsce znajduje się między ul. ...
10 września 1862 r. rada miejska zadecydowała za wprowadzeniem oświetlenia gazowego. Ze względów finansowych władze miasta nie mogły sobie pozwolić na budowę gazowni dlatego powierzono to prywatnemu przedsiębiorcy inż. Menzlowi. W kontrakcie z 4 października 1862 r. inżynier zobowiązał się do 1 października 1863 r. uruchomić oświetlenie gazowe na terenie Dzierżoniowa i części wsi Ernsdorf. Budowa gazowni ruszyła jeszcze w 1862 r. na terenie wsi Ernsdorf (obecnie to miejsce znajduje się między ul. Kopernika, Sienkiewicza, Kolejową a Dworcową w Dzierżoniowie) dokładne miejsce gazowni pokazuje mapka znajdująca się w Archiwum P Wr. Rejencja Wrocławska, sygn 9219.
8 października 1863 dzierżoniowskie ulice oświetlił po raz pierwszy blask gazowych płomieni. Obecnie nie istnieje, zastąpiła ją w latach dwudziestych XX w. Gazownia Okręgowa pod Sową - Gaszentrale unter Eule, zlokalizowana przy ul. Kilińskiego 18.
Na podstawie książki Dzierżoniów wieki minione pod red. Dagmara Adamska, Sebastian Ligarski, Tomasz Przerwa. Wyd I 2009 r.
Po II WŚ, funkcjonował tu oddział Silesiany, gdzie przechowywane były materiały potrzebne do funkcjonowania zakładu. W willi dawnego dyrektora gazowni funkcjonowały biura oraz przechowywane były cenniejsze części zamienne. Około 1982 roku Silesiana opuściła obiekty. Następnie w części obiektu mieścił się sklep z materiałami budowlanymi oraz przez krótki okres działała wytwórnia materiałów budowlanych. Następnie teren został zabudowany budynkami mieszkalnymi. Ostatnie TBS-y zostały przekazane użytkownikom w sierpniu 2013 r. /Krzysztof Bach/

Pierwsza gazownia, widok ogólny od wjazdu z ulicy Kopernika. Ten ...
    Fragment pocztówki przedstawiający południową część terenu dawnej ...