Wnętrza

Willa nr 2

Klasycystyczna willa o charakterze mieszkalno- użytkowym, wybudowana przez dr filozofii, muzyka i inżyniera Carla Traugotta Wolffa, syna założyciela firmy handlującej przędzą i innymi artykułami dla przemysłu włókienniczego, dr Traugotta Wolffa. Wcześniej mieszkał w rodzinnej willi przy ul. Wolności 155 (budynek nie istnieje). Na parterze budynku mieściła się prywatna szkoła muzyczna prowadzona przez właściciela. Po II WŚ w budynku mieści się Spółdzielnia Pracy Krawieckiej im. Nikosa Belojanisa ...
Klasycystyczna willa o charakterze mieszkalno- użytkowym, wybudowana przez dr filozofii, muzyka i inżyniera Carla Traugotta Wolffa, syna założyciela firmy handlującej przędzą i innymi artykułami dla przemysłu włókienniczego, dr Traugotta Wolffa. Wcześniej mieszkał w rodzinnej willi przy ul. Wolności 155 (budynek nie istnieje). Na parterze budynku mieściła się prywatna szkoła muzyczna prowadzona przez właściciela. Po II WŚ w budynku mieści się Spółdzielnia Pracy Krawieckiej im. Nikosa Belojanisa (do połowy lat 60. XX w.), a później oddział Banku Spółdzielczego, Bank Rolny i ADM górnej Bielawy. Na piętrze, dawne mieszkanie C. T. Wolffa zostaje przydzielone kilku rodzinom. Po 1990 r. również parter budynku zostaje przeznaczony na mieszkania. Obecnie cały budynek stanowi prywatną wspólnotę mieszkaniową. Budynek w końcu lat 90. został starannie odrestaurowany, nie przywrócono jedynie pierwotnej attyki przy dachu, zniszczonej jeszcze w latach 60. Wnętrza wspólne budynku, zadbane, mieszkania zapewne również. /SyG/

Ul. Cmentarna 2. Rysunek (piórko, tusz) pana Romana Styrcza, bielawskiego ...
    Willa nr 2