Szkoła Podstawowa Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Janusza Korczaka

Mathilde Gruschwitz - Stift, Szkoła Podstawowa nr 5, Szkoła Podstawowa nr 9

Miejski dom starców fundacji właściciela fabryki nici Alfreda Gruschwitza otwarto w roku 1901. Dom otrzymał imię matki fundatora, Matyldy, tj. Mathilde Gruschwitz - Stift. Po drugiej wojnie światowej w dawnym domu starców najpierw działała Szkoła Podstawowa nr 5, następnie nr 9. Na tyłach budynku urządzono boisko i plac sportowy.[1]
Obecnie w obiekcie działa Szkoła Podstawowa Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego. [2]
Jest to budynek podpiwniczony z dwuspadowym dachem krytym dachówką karpiówką ...
Jest to budynek podpiwniczony z dwuspadowym dachem krytym dachówką karpiówką (kładziona podwójnie), zrealizowany w technologii tradycyjnej. Ściany murowane, stropy drewniane belkowe, więźba dachowa drewniana. Budynek posiada przyłącza: elektryczne, wod.- kan. i gazowe. [3]
/Petroniusz w oparciu o: [1] Nowosolskie ulice, tom 1, Muzeum Miejskie, Nowa Sól 2009, [2] i [3] dokumentację przetargową przebudowy poddasza budynku /

Fundacja Gruschwitza.
    . Nowa Sól , Mathilde Gruschwitz Stiftung