Przystanek kolejowy Lądek Stójków (dawny)

Olbersdorf, Wojcieszyce (do 1947 r.), Stojków (1949-56), Stójków (1956-1959)

Przystanek w km 21,046 linii nr 322 z Krosnowic Kłodzkich do Stronia Śląskiego (wg D29) lub w km 122 km linii Wrocław Główny - Kłodzko - Kudowa Zdrój/Stronie Śląskie/Międzylesie (tab. 230 wg SRJP). Do 1945 roku nazywał się Olbersdorf, a krótko po wojnie Wojcieszyce. Linię kolejową w Stójkowie oddano do użytku 14.11.1897 roku. Linię nazwano Bieletalbahn - "Kolej Doliny Białej Lądeckiej". Przystanek znajduje się w północnej części miejscowości, włączonej w 1961 r. do Lądka Zdroju. Pociągi pasażerskie ...
Przystanek w km 21,046 linii nr 322 z Krosnowic Kłodzkich do Stronia Śląskiego (wg D29) lub w km 122 km linii Wrocław Główny - Kłodzko - Kudowa Zdrój/Stronie Śląskie/Międzylesie (tab. 230 wg SRJP). Do 1945 roku nazywał się Olbersdorf, a krótko po wojnie Wojcieszyce. Linię kolejową w Stójkowie oddano do użytku 14.11.1897 roku. Linię nazwano Bieletalbahn - "Kolej Doliny Białej Lądeckiej". Przystanek znajduje się w północnej części miejscowości, włączonej w 1961 r. do Lądka Zdroju. Pociągi pasażerskie nie kursują przez Lądek Stójków od 15.03.2004 r. Przystanek od początku miał tylko jeden tor. Obecny budynek przystanku wybudowano ok. 1910 r i zastąpił lekką fachwerkową konstrukcję. Budynek o konstrukcji szachulcowej ma przylegającą wiatę peronową. Budynek jest sprywatyzowany, zamieszkały i niedostępny dla postronnych. Kalendarium lądeckie podaje, że koło przystanku kolejowego (Bahnhof) znajdowała się hala dla szybowców, lata 1927-1928.

/moose, Z. Waluś/

Pozdrowienia ze Stójkowa z widokiem na pierwszy, prosty - fachwerkowy ...
    Przystanek kolejowy w Stójkowie. Fotka z Leksykonu Fotografów ...
    Stójków - przystanek kolejowy. Na dole prawdopodobnie dawna fabryka ...
    Przystanek kolejowy Stójków widziany z Iglicy, stromo wznoszącej ...
    komentarze: 0
    Reklama domu gościnnego w Stójkowie. Sugeruje to pocztówka https://polska-org.pl/782671,foto.html?idEntity=539793. ...
    Przystanek Stójków na początku lat 20. Polecany był kuracjuszom ...
    Stacja kolejowa - wjazd pociągu.